időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Pressman megint beleszól a magyar belpolitikába

Forrás: Index, X
2023.09.05. 21:56 2023.09.05. 22:43
Pressman megint beleszól a magyar belpolitikába

David Pressman az X-en reagált arra, hogy kormánypárti politikusok megkoszorúzták az éppen harminc éve újratemetett Horthy Miklós sírját. Bírálta Lázár János építési és közlekedési miniszter azon kijelentését, miszerint Horthy Miklós kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona volt.

 

Kenderesen a belvárosban kormánypárti politikusok koszorúzták meg az éppen harminc éve újratemetett Horthy Miklós sírját.

Lázár János azt mondta, hogy Horthy 1919-ben megmentette az országot attól a sorstól, amit a nyugati nagyhatalmak Magyarországnak szántak.

A miniszter szerint a kormányzó kivételes államfő, igaz magyar hazafi és hős katona volt.

Az elhangzottakra reagált David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is.

Horthy Miklós bűnrészes volt a magyarországi zsidó lakosság lemészárlásában a holokauszt idején. Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egyik magas rangú tisztviselője részt vesz a brutális örökség rehabilitálására és népszerűsítésére irányuló erőfeszítésekben

– írta az X-en közzétett bejegyzésében Pressman – szúrta ki az Index.

Pressman rendszeresen beleszól a magyar belügyekbe

A legutóbbi megnyilvánulása Magyarország történelmével kapcsolatban az 1956-os forradalomra irányult. Akkor az amerikai nagykövet az orosz-ukrán háborúval vonta párhuzamba a szovjetellenes forradalmat.

 Érdemes megemlíteni, hogy az október 23-i üzenetében Pressman egy szót sem szólt arról, hogy korábbi ígéretei ellenére az Egyesült Államok akkor magára hagyta Magyarországot, így lehetővé téve a szovjetek brutális megtorlását. 

Pressman nem sokkal ezelőtt Biden egyék legvérmesebb emberét, Jason Crow-t is magával hozta Budapestre, akivel az amerikai nagykövetségen Dobrev Klárával, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjével is találkozót szerveztek. 

Akkor Crow a magyarországi látogatásáról tett bejegyzésében azt hangoztatta, hogy Ukrajna támogatása miatt érkezett. 

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezetője nyílt nyomásgyakorlásnak nevezte a látogatást, majd úgy vélekedett, 

Nem is titkolják, a fegyverszállítást régóta követeli az Egyesült Államok, azt is akarják, hogy Magyarország minden egyes kérdésre bólintson rá (...) Magyarország semmifajta nemzeti szuverenitást ne fejtsen ki, egy gyarmattartó mentalitást láthatunk.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.