Bayer Zsolt: Kivételes pillanat, hogy egy országot egyszerre tiszteljenek és szeressenek

A publicista a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor évadnyitó adásában szerepelt.

Forrás: MTI2023. 09. 15. 8:55
BAYER Zsolt
Budapest, 2022. január 12. Bayer Zsolt író, újságíró, mûsorvezetõ A vadászat választott engem címû könyv bemutatóján a Mezõgazdasági Múzeumban 2022. január 12-én. A Nimród Könyvek elsõ kötete Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vadászatról szóló filozófiai írásait és Bayer Zsolt novelláit tartalmazza, valamint láthatók benne Szõke Gábor Miklós szobrászmûvész alkotásai és Vasáros Zsolt építész installációi. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bayer Zsolt író, publicista, Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője voltak Lánczi Tamás vendégei az M1 és a Híradó.hu közös csütörtök esti hírháttérműsorában, a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor évadnyitó adásában.

Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégi kötcsei beszédében azt mondta: Magyarország célja, hogy nagyok legyünk, erősek és gazdagok, majd mindehhez még hozzátette: tiszteljen minket a világ. 

Lánczi Tamás felvetette, a tiszteletet sokan összekeverik a szeretettel. 

Bayer Zsolt szerint míg a szeretet feltétel nélküli, a tiszteletre rá kell szolgálni, és egyáltalán nem biztos, hogy tisztelet és szeretet együtt járnak. A publicista úgy vélekedett, egészen kivételes történelmi pillanat, hogy egy országot egyszerre tiszteljenek és szeressenek. 

Lánczi Tamás erre példaként felhozta: 1956 októbere ilyen pillanat volt.

Bayer Zsolt pedig megemlítette a lengyel–magyar viszonyt, amely szerinte az elmúlt ezer évben többnyire arról szólt, hogy a két nép szerette és tisztelte a másikat.

Mráz Ágoston Sámuel szerint a miniszterelnök azt keresi, mi az a magyar út, amely elvezet ahhoz, hogy különleges magyar imázs alakuljon ki a világ szemében. Nem arról szólnak a miniszterelnök tiszteletre vonatkozó szavai, hogy a magyarok szuverén belügyeibe ne szóljon bele senki? –  tette fel a kérdést Lánczi Tamás. Fodor Gábor úgy vélekedett, ez azt jelenti, hogy a miniszterelnök látja, hogy baj van, azt, hogy a tisztelet nincs meg Magyarország iránt a világ részéről.
– A magyar miniszterelnök a francia elnökkel reggelizik és vacsorázik, ma van itt az olasz miniszterelnök, a török elnök augusztus 20-án egy keresztény államalapítás ünnepségén tette tiszteletét. Hol vagyunk mi elszigetelődve és hol hiányzik a tisztelet? – reagált Mráz Ágoston Sámuel Fodor Gábor megjegyzésére.

Borítókép: Bayer Zsolt (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.