Íme a felvétel, amely leleplezi Karácsony Gergely hazugságait

A főpolgármester tavaly még azt mondta, hogy kis összegű adományokból működött a 99 Mozgalom. Azonban idén nyáron már arról beszélt a támogatóik kapcsán, hogy nagyon sokan vannak olyanok, akik nagyon gazdag emberek, euróban tartják a pénzüket, magyar vagy nem magyar állampolgárok.

2023. 09. 20. 17:42
null
Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Kurucz Árpád)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A 99 Mozgalom magyarországi, kis összegű adományokból működött” – állította még tavaly szeptemberben Karácsony Gergely, amikor arról kérdezték, hogy került-e külföldi pénz a mozgalmához.

Idén júliusban, az Index Konkrétan című műsorában a főpolgármester a pénzek eredete kapcsán úgy fogalmazott, hogy 

nagyon sokan vannak olyanok, akik nagyon gazdag emberek, euróban tartják a pénzüket, magyar vagy nem magyar állampolgárok

Emellett arról beszélt, hogy a félmilliárdos összeget adománygyűjtő rendezvényeken szedték össze, amelyeken személyesen nem is vett részt, mert nem akarta tudni, kik támogatják. Ha Karácsony igazat mondott a műsorban, az azt jelenti, hogy a pénzt 2021 őszén, a kampány során gyűjtötték össze. Ezzel szemben az összeg nagyobb részét – mintegy háromszázmillió forintot – a főpolgármester embere, Perjés Gábor csak hónapokkal később fizette be a mozgalom számlájára.

Karácsony korábban azt hangoztatta, hogy kis ládikákban gyűjtötték az adományokat, ám az interjúban az egész ügyet elviccelve arról beszélt, hogy nagy ládikákban gyűlt össze az ötszázmillió forint.

Ismert: lapunk birtokába került az a feljelentés, amelyet az OTP Bank Nyrt. tett ismeretlen tettes ellen, hamis magánokirat felhasználása miatt, a 99 Mozgalom ügyében. Emlékezetes, a Karácsony Gergely kampánycéljaira létrehozott, azt finanszírozó egyesület már korábban a hatóságok látókörébe került, mivel már a NAV is nyomoz az ügyben.

A most birtokunkba jutott feljelentésből kiderül, hogy Karácsonyék számlájára 526 millió forint érkezett annak megnyitása óta, tehát Márki-Zay Péter azon korábbi nyilatkozata, amely a főpolgármester félmilliárdos kampányáról szólt, nagyságrendileg helytálló.

Karácsony pénzügyeket intéző embere, Perjés Gábor többször is olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóltak. A hitelintézet a sajtóban megjelent hírek után nemrégiben belső ellenőrzési vizsgálatot rendelt el, majd ennek végén súlyos megállapításokat tett. Ezek egyike, hogy a jegyzőkönyvek szerint az adománygyűjtés alapvetően külföldön élő magyar személyektől történik egy kb. 30×30×30 centiméteres nagyságú adománygyűjtő ládába.

A feljelentés döntő megállapítása így hangzik:

álláspontunk szerint a csomag típusú elhelyezés fizikailag kizárja a szóban forgó ládákba történő pénzek belehelyezését.

A hitelintézet belső ellenőrzési vizsgálata mindemellett azt is megállapította, hogy a jegyzőkönyvek többségén a „forint bankjegyeken kívül csak 50 és 100 eurós címletű bankjegyek szerepeltek, ráadásul két jegyzőkönyvön megegyező darabszámú a 100 EUR bankjegyek száma”. 

– Nincs tovább! Az utolsó kétség is szertefoszlott a dollárbaloldal adománygyűjtő ládáival szemben! 

– közölte Hollik István a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Hír TV Híradójának elmondta, hogy 

Karácsony Gergely nagyon súlyos hazugságspirálba került.

Hozzátette: Karácsony először azt állította, nincsen pénz a baloldal kampányában, majd kiderült, hogy volt, méghozzá több milliárd forint, az ő esetében is: kizárólag az előválasztás első fordulójára nagyjából félmilliárd forintnyi összeget fordított.

– A főpolgármester arról is beszélt, hogy ezt mikroadományozók ezrei dobták össze, de ez is hazugság volt. Majd jött az adományládák meséje, de az OTP feljelentéséből kiderül: erről sem volt szó. Az látszik, hogy külföldi forrásokról van szó. Értelemszerűen ilyenkor a külföldi finanszírozók valamilyen politikai elvárást fogalmaznak meg a balliberális politikusokkal kapcsolatosan

– szögezte le a szakértő.

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.