Elindult az oktatás egy újabb magyar támogatású erdélyi óvodában

Egyházi magánintézményként kezdődött el az oktatás a bánffyhunyadi magyar óvodában, miután a Kolozs megyei város önkormányzata nem hagyta jóvá, hogy az állami iskolahálózat részévé váljon a magyar támogatással épült ingatlan.

Forrás: MTI2023. 09. 12. 18:32
null
Bánffyhunyad, 2023. szeptember 12. Gyerekek játszanak a bánffyhunyadi magyar református magánóvoda udvarán az intézmény tanévnyitójának napján, 2023. szeptermber 12-én. Egyházi magánintézményként kezdõdött el az oktatás a bánffyhunyadi magyar óvodában, miután a Kolozs megyei város önkormányzata nem hagyta jóvá, hogy az állami iskolahálózat részévé váljon a magyar támogatással épült ingatlan. MTI/Kiss Gábor Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óvoda építésének történetét nézve a bánffyhunyadi magyarság azt gondolhatta, hogy a földi hatalom a legnagyobb, amivel szemben nincsenek eszközök. Most mégis ünnepelhet, mert elhitte, hogy a hatalom nem az emberé, hanem az Istené – mondta Kató Béla erdélyi református püspök a keddi tanévnyitó és hálaadó ünnepségen a bánffyhunyadi magyar óvodában.

Nem kívánok kárhoztatni senkit és semmit, hanem hálát adni Istennek, hogy a bánffyhunyadi magyar reformátusok képesek voltak arra, hogy megszervezzék, mellé álljanak, bátorságuk van arra, hogy elindítsanak egy önálló, magán- és egyházi kombinációban történő oktatást

 – mondta a püspök. Emlékeztetett, hogy egy éve mérföldkőnek tekintették az óvoda megépültét, és azt hitték, épülhet az iskola is, a folytatást pedig sokan kudarcként élték meg. 

A további feladatokra is kitért, rámutatott: 

nem elég beindítani az intézményt, a gyerekeket nevelni is kell.

Szerinte amikor egy közösség dönt arról, hogy az ő elvei szerint szeretné nevelni a gyerekeket, az óriási jelentőségű. Hozzátette: a bánffyhunyadiaknak megadatik a lehetőség, maguk dönthetnek, mit akarnak utódjaiknak áthagyományozni, tovább éltetve a közösséget.

Fotó: MTI/Kiss Gábor

Kató Béla szerint a helyi magyar közösségnek külön perselyének kell lennie az óvoda fenntartására, és a közös erőfeszítés megerősíti a közösséget. Áldást mondott a gyerekekre, szülőkre és az óvodát működtető egész közösségre.

Fotó: MTI/Kiss Gábor

A bánffyhunyadi református egyházközség júniusban jelentette be, hogy az új tanévtől magánintézményként, de térítésmentesen működteti a magyar támogatással épült óvodát, miután az önkormányzati testület tavaly nem hagyta jóvá, hogy az állami oktatási hálózat részévé váljon. 

Fotó: MTI/Kiss Gábor

Azóta sem sikerült megállapodni az önkormányzattal erről, Mircea Morosan polgármester arra hivatkozott, hogy a város eladósodott, nem tudja finanszírozni az intézményt.

Az egyház még az épület tavalyi felavatásakor egyértelművé tette, hogy magyar nyelvű oktatás folyik benne,

de mindenki számára nyitott lesz nemzetiségi és vallási hovatartozástól függetlenül. A 35 gyerekből nyolc román nemzetiségű vagy vegyesházasságban született.

A magyar állam támogatásával a református egyház által épített új óvodát 2022. július 17-én avatták fel. A háromszázmillió forintból felépített kétszintes épületben négy óvodás és egy bölcsődés csoport kap helyet. A mintegy kilencezer lakosú Bánffyhunyadon közel harmincszázalékos a magyarok aránya, és a város vonzáskörében magyar többségű falvak találhatóak.

Borítókép: Gyerekek játszanak a bánffyhunyadi magyar református magánóvoda udvarán az intézmény tanévnyitójának napján, 2023. szeptermber 12-én (Fotó: MTI/Kiss Gábor)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.