Ennyivel emelkedhet novemberben a nyugdíj

A nyugdíjemelés pontos mértékéről szeptember végén dönt a kormány, és október elején jelenik meg az erről szóló rendelet, majd a novemberi nyugdíjak érkeznek már emelt összegben. Mivel ez egy január 1-jétől visszamenőleges kiegészítő korrekció, ezért egyösszegű emelési különbözetet is kézhez kapnak a jogosultak.

Forrás: Inforádió2023. 09. 24. 13:01
null
Budapest, 2023. február 8. Postás dupla nyugdíjat kézbesít egy nõnek a fõváros XIII. kerületében 2023. február 8-án. Korábban kézhez kaphatják a februári, valamint az emelt összegû 13. havi nyugdíjat, és számos más nyugdíjszerû ellátást azok, akik azt postai úton kérték. Akik bankszámlára kapják a járandóságukat, azokhoz február 10-én érkezik az utalás. jogosultak megkapnak egy több, mint 78 ezer forintos kiegészítést Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KSH adatai és a kormány becslése alapján 3,6 százalékos nyugdíjemelésre lehet számítani – mondta az InfoRádióban Farkas András. Az átlagnyugdíjak ezzel 216 ezer forintra emelkedhetnek, az egyszeri kiegészítés összege pedig mintegy 80 ezer forint lehet.

A nyugdíjszakértő szerint feltétlenül szükség van kiegészítő nyugdíjemelésre novemberben. A nyugdíjtörvény szerint 

a magasabb mértékű inflációhoz kell igazítani a kiegészítő nyugdíjemelést. 

Ha a nyugdíjas infláció magasabb, mint az általános, akkor a nyugdíjas inflációhoz kell viszonyítani, és ha az tényleg 19,1 százalék körül alakul, akkor azt jelenti, hogy 3,6 százalékos emelésre lesz szükség – magyarázta a szakértő.

Farkas András szerint a kiegészítő nyugdíjemelés költsége elérheti akár a 200 milliárd forintot is, mert egy százalékpontnyi plusz emelés körülbelül 55 milliárd forintba kerül.

Komoly feladat lesz összekaparni a nyugdíjemelés fedezetét, de ezt előírja a törvény, és bizonyára végre is fogják hajtani

– mondta a nyugdíjszakértő. Farkas András kiszámolta, ha valóban 3,6 százalékos lesz az emelés, akkor a 208 500 forintos átlagnyugdíj felmehet 216 ezer forintra, és mellé egy összegben a jogosultak megkapnak egy 82 ezer forintos kiegészítést, ami az előző tíz hónapra meg a 13. havi nyugdíjra vonatkozik.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.