Európa ma még gazdag, de már gyenge, miközben elveszíti a lelkét

Egy Európa jövőjéről szóló kerekasztal-beszélgetésen Szánthó Miklós arról beszélt, nem szabad a liberálisok szabályai szerint játszani.

2023. 09. 08. 8:28
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 – Brüsszel föderalista törekvéseit a birodalmi logika jellemzi, az unió országainak ezért a szuverenista magyar utat kellene követniük – hangsúlyozta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a lengyelországi Karpaczban zajló Gazdasági Fórumon. Az Európa jövőjéről szóló kerekasztal-beszélgetésen a Központ vezetője a jövő évi EP-választások kapcsán úgy vélekedett, az tisztán meg fogja mutatni, hogy a 21. századi politika új törésvonala föderalisták és szuverenisták között húzódik. Előbbi ki akarja szervezni a tagállami döntéshozatalt Brüsszelbe, utóbbiak viszont a szerződésekben rögzített hatásköreikért küzdenek. 

Meg kell valósítaniuk a liberálisok rémálmát: a nemzeti erők nemzetközi összefogását, melyben a magyar, a lengyel és az olasz jobboldalra kiemelt szerep hárul.

– fogalmazott az Alapjogokért Központ főigazgatója, aki a kontinens jelenlegi helyzete kapcsán úgy vélte, az ideológiai és geopolitikai problémák valójában összefüggnek.

Fotó: Alapjogokért Központ

Meglátása szerint Európa ma még gazdag, de már gyenge, miközben elveszíti a lelkét: jóléte a történelmi múltjából fakad, miközben épp hagyományait, kultúráját igyekszik megtagadni a politikai korrektség, az eltörléskultúra és a woke jegyében.

– Márpedig aki elfelejti múltját, az újra és újra megismétli annak hibáit – utalt Szánthó az uniós és liberális elit téves geopolitikai helyzetértékelésére az ukrajnai háború kapcsán. Arra a kérdésre, hogy mi lehet a sikeres stratégia „Európa lelkének megmentésére”, úgy válaszolt: nem szabad a liberálisok szabályai szerint játszani, meg kell nézni a magyar példát, mely szembe megy a liberális fősodorral, ha meg kell védeni a nemzeti identitást, állami szuverenitást, a határokat, a családot vagy a gyermekeket.

– A magyar jobboldal sikere frusztrálja is Brüsszelt, a választók viszont értékelik ezt a politikát, melyet a négyszer egymás után elért kétharmados győzelem mutat. Bátornak és demokratának kell lenni, ennyi az egész – összegezte a központ főigazgatója a találkozón. 

Borítókép: Szánthó Miklós beszél (Fotó: Alapjogokért Központ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.