Ezek az iskolabuszok segítik az Erdélyben élő magyar gyerekeket

Van olyan, aki a buszok nélkül csak román iskolába tudná járatni a gyermekét.

2023. 09. 06. 11:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 38 busz érkezett Erdélybe, amelyből kettő a besztercei Andrei Muresanu Főgimnázium tanulóit segíti majd, illetve a helyi óvodásokat. Az ott élő magyarok nagy örömmel fogadták a lehetőséget, van, aki a busz nélkül nem tudta volna megoldani, hogy gyermeke eljusson az óvodába. 

Innen, Zselykről, csak a következő faluba tudtunk volna elmenni, de az egy román falu román iskolával

– mondta egy helyi édesanya, egy másik szülő pedig arról beszélt, hatalmas segítség az iskolabusz, mert eddig saját autóval kellett megoldani minden egyes nap a gyerekek szállítását, hogy eljussanak az iskolába.

Antal Attila, az Andrei Muresanu Főgimnázium igazgatója hangsúlyozta, a programnak hála sok gyerek kap lehetőséget arra is, hogy a román nyelvű helyett ezentúl magyar nyelvű iskolában folytassák tanulmányaikat.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a Rákóczi Szövetség üzemeltetésében szeptembertől az erdélyi szórványban 38 új iskolabusz segíti a gyerekek magyar iskolába járását. Semjén Zsolt emlékeztetett: 1700 óvodában, 1243 általános iskolában, 259 középiskolában és húsz felsőoktatási intézményben tanulhatnak magyar nyelven a gyerekek.

Borítókép: Az új iskolabuszt már fel is avatták a gyerekek (Fotó: Rákóczi Szövetség Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.