Folyamatosan emelkedik a Covid-fertőzöttek száma, újabb járványhullám közeleg?

Rusvai Miklós szerint fontos lenne immunmemóriánk felfrissítése, de arról is beszélt, nincs olyan, aki ne esett volna át a koronavíruson Magyarországon.

2023. 09. 22. 8:09
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan nő a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a szennyvízben: a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ legutóbbi adatai szerint emelkedést figyeltek meg a dél-pesti szennyvíztisztító-telep ellátási területén, valamint Debrecenben, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron és Szombathelyen is. 

 

Mindenki átesett rajta

– Az immunrendszernek időnként kell a frissítés, az új és új típusú vakcinák pedig tulajdonképpen olyanok, mintha valakit fénykép alapján fel akarnánk ismerni: a régi fénykép alapján is felismerjük, az immunrendszer a korábbi vakcinák alapján is tud védekezni, de tökéletesebb a védekezés, ha felfrissítjük az immunmemóriát – fogalmazott Rusvai Miklós az ATV Start című műsorában. A virológus a vírus új változatának terjedéséről és ennek veszélyeiről elmondta:

Az előző két év tapasztalata alapján leszűrhetjük azt a következtetést, hogy a Covid valószínűleg két hullámban jelentkezik majd egy éven belül, az első ilyenkor, nyár végén, ősz kezdetén.

A szakember szerint jelenleg is zajlik a járványhullám, hiszen öt hete folyamatosan emelkednek a számok, most is az óvodások és iskolások, illetve a szüleik között van a legtöbb fertőzött. 

A második hullám érkezése pedig január–február fordulójára várható.

– Szerencsére nem súlyosak a tünetek, a betegek enyhe légzőszervi, náthás tüneteket produkálnak – szögezte le, hozzátéve: az immunizálás erőltetése ebből a szempontból nem indokolt, ezért kell csak a veszélyeztetett csoportokat oltani. 

Rusvai Miklós arról is beszélt, a magyar lakosság körében már mindenki immunis, mert mindenki átesett a fertőzésen, tehát az is, aki oltatta magát meg az is, aki nem; valamint arra is felhívta a figyelmet, hogy az új típusú Covid is kimutatható a régi tesztekkel.

Arra a kérdésre, hogy a tesztek miért mutatnak különböző ellenanyag-mennyiséget eltérő emberek esetében, a virológus úgy felelt, hogy azért, mert eltérő az immunrendszerünk védekezőképessége. – Ez ugyanolyan, mint hogy a látás is eltérő, az izomerő is eltérő, tehát valamennyi fiziológiai reakció eltérő emberenként. Még a vakcinázás után is nagyon eltérő immunszintek vannak – magyarázta. 

Rusvai szerint azoknak, akik az elmúlt egy évben nem voltak fertőzöttek és nem kaptak vakcinát sem, csak abban az esetben szükséges az emlékeztető védőoltás, ha a veszélyeztetett csoportba tartoznak. 

 

Újra fel kell vennünk a maszkot?

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, egy hónap alatt megötszöröződött a koronavírusos betegek száma Szerbiában. Amíg a hivatalos adatok szerint augusztus tizedike környékén mindössze alig több mint kétszáz ilyen pácienst regisztráltak a balkáni országban, addigra szeptember nyolcadikára az ezret is megközelítette ez a szám. Úgy tűnik, hogy ez a tendencia nem áll le. Szeptember 14-i adatok szerint az azt megelőző héten 1529 ember fertőződött meg. A szerb kormány Covid–19-járvánnyal foglalkozó munkacsoportja javaslataiban kiemelte a tesztelés fontosságát, főleg azokban az esetekben, amikor az egészségházakban jelentkező betegeknél a koronavírus tünetei figyelhetők meg, a Covid–19-szűrés kötelező lesz az egészségügyi intézmények minden dolgozója számára, ha akut légúti fertőzésre utaló tüneteik vannak, illetve tesztelni kell azon egészségügyi dolgozókat is, akik fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba. Egyelőre nem rendeltek el teljes körű látogatási tilalmat a kórházakban, azt az egyes intézmények döntésére bízzák.

További járványügyi szigorítás, hogy minden egészségügyi intézményben kötelezővé teszik a védőmaszk viselését.

 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.