Gazdák a tüntetésen: „Becsapott bennünket az unió az ukrán gabonával”

Teljesen megtelt a záhonyi határátkelő környéke tiltakozó gazdákkal, miután az Európai Unió nem hosszabbította meg az ukrán gabona importjának tilalmát. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kifejtette: a gazdákat becsapták, nem az éhező afrikaiaknak akarták küldeni a gabonát, és nem is a háború sújtotta Ukrajnán akar segíteni az EU. A gigaméretű ukrán mezőgazdasági vállalatok, amelyek előállítják ezeket a termékeket, nem Ukrajnában vannak bejegyezve.

2023. 09. 17. 12:38
null
Fotó: Kelet-Magyarország/Pusztai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesen megtelt a záhonyi határátkelő környéke tiltakozó gazdákkal vasárnap reggel. Az ország legtávolibb pontjairól, többek között Veszprémből és Pápáról is jöttek gazdák, hogy felemeljék hangjukat az EU döntése ellen – írta meg a SZON.

Gazdák a tüntetésen: Becsapott bennünket az unió, ukrán gabona, gazdák
A gazdák szerint az unió becsapta őket az Ukrán gabonával. Fotó: SZON

Mint arról korábban beszámoltunk, ma gazdatüntetést tartanak Záhonyban, miután az Európai Unió nem hosszabbította meg az ukrán gabona importjának tilalmát. Az Ukrajnával határos frontországok agrárminiszterei rendszeresen tárgyaltak az elmúlt időszakban a gabonapiaci nehézségekről, és közös megoldási javaslatokat is megfogalmaztunk Brüsszelnek. Ennek volt köszönhető az eddig működő uniós importkorlátozás. Nagy István, Magyarország agrárminisztere elmondta, többségünknek nem volt kérdés, hogy Brüsszelnek fenn kell tartania a behozatali tilalmat legalább az év végéig, és hogy továbbra is egységesen kell fellépni az ukrán gabonadömping ellen, az unió ezt azonban mégsem tette meg. A tárcavezető ma a Kossuth rádióban úgy fogalmazott:

Az Európai Unió vezetői nem az unió érdekeit védik, a nemzetközi, multinacionális nagytőke piacszerzési akciójának vagyunk szem- és fültanúi.

A tárcavezető szavai szerint az ukránnak nevezett gazdák valójában amerikai, szaúdi és holland cégek, illetve befektetők.

 

Becsaptak bennünket, aljas módon visszaéltek jó szándékunkkal

– Tegyük fel a kérdést magunknak, hogy kinek az érdekében jött az a remek ötlet, hogy engedjük már be az ukrán mezőgazdaság szinte minden terményét az Európai Unió területére azzal az ürüggyel, hogy nehogy éhen haljanak Afrikában? Hát ez így volt.  Most már látjuk, hogy becsaptak bennünket és aljas módon visszaéltek azzal a jó szándékkal, ami az emberekben megvan, hogy segítsünk egy háború sújtotta országon. Nem rajtuk segítettünk. 

Ha megnézzük, hogy néz ki az ukrán mezőgazdaság és annak az exportteljesítményét mi adja, akkor azt látjuk, hogy gigaméretű ukrán mezőgazdasági vállalatok állítják elő ezeket a termékeket a tíz legnagyobból kilenc nem Ukrajnában van bejegyezve.

Ezen érdemes elgondolkodni. Mi nem az ukránokkal kell, hogy harcoljunk, hanem az Ukrajnában működő vállalkozásokkal, akiknek meg most már egyértelműen látszik, hogy Brüsszelben vannak a kijáró emberei – mondta a  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs.

 

Mindenkinek joga van tudni

A tüntetésen elhangzott az is, mindenkinek joga van tudni, hogy mi jön át a határon. Az Ukrajnában termelt terményekre nem vonatkoznak az uniós élelmiszer-biztonsági követelmények, ott nincsenek érvényben szigorú rendeletek.

Fotó: Kelet-Magyarország/Pusztai Sándor

 Itthon a gazdák mindent megtettek és tesznek, hogy megfeleljenek az uniós szabályoknak, ám most már az élelmiszer-biztonság nem tartható fenn, hiszen Ukrajnából olyan árutömeg árasztja el hazánkat és több országot, amelyek a követelményeknek egyáltalán nem felelnek meg. 

Ukrajnában olyan növényvédő szereket is használnak, amelyeket itthon a fiatal gazdák már nem is ismernek, mert nálunk rég kivonták a fogalomból. 

Mondjuk ki, amikor a hazai gabonatermesztők a gabonatilalom meghosszabbításáért tüntetnek, nem csupán magukat védik, hanem az Európai Unió teljes népességét is – írja a portál.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: SZON)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.