időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Gyopáros Alpár: Ma ötven százalékkal többen vállalják nemzeti identitásukat hazánkban, mint a korábbi népszámláláskor

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.03. 19:14 2023.09.03. 19:26
Gyopáros Alpár: Ma ötven százalékkal többen vállalják nemzeti identitásukat hazánkban, mint a korábbi népszámláláskor

Magyarországon tizenhárom őshonos nemzetiségi közösség él teljes nyugalomban, békében és biztonságban, tagjaik az elmúlt több mint egy évtizedben joggal érezhették, hogy „reneszánszukat élik” – hangoztatta a Miniszterelnökség Modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa vasárnap a többségében horvát nemzetiséghez tartozók által lakott Vas vármegyei Szentpéterfán.

Gyopáros Alpár a 773 millió forintos kormányzati támogatással felújított és kibővített kétnyelvű általános iskola, tanévnyitóval egybekötött átadásán elmondta: 

Magyarországon évtizedről évtizedre növekszik azok száma, akik vállalják nemzetiségi identitásukat, a legutóbbi népszámlálás adatai szerint az előzőhöz képest az emelkedés ötven százalék.

Hozzáfűzte: az elmúlt tíz évben 8,5-szeresére növekedett a nemzetiségi nyelveken oktató iskolák száma, tavaly már 102 ilyen intézmény volt.

A kormánybiztos hangsúlyozta: 

a kormány nemcsak növeli a nemzetiségi oktatást, a nemzetiségi kultúra ápolását segítő intézmények számát, de fenntartásukhoz, fejlesztésükhöz milliárdos nagyságrendű összegekkel járul hozzá.

Az elmúlt egy évben lezajlott nemzetiségi intézményfejlesztési programban a legmagasabb hozzájárulást a szentpéterfai kétnyelvű általános iskolában véghezvitt beruházás kapta – közölte Gyopáros Alpár.

Skrapitsné Jurasits Ágnes (független), Szentpéterfa polgármestere az ünnepségen felidézte: 2020-ban 500 millió forint pályázati támogatást nyert el településük az iskola felújítására és bővítésére, amihez a megemelkedett költségek fedezésére 2021-ben további 273 millió forint kormányzati támogatást kaptak.

A fejlesztésnek köszönhetően a régi, teljesen megújult iskolaépület mellé egy új szárny is épülhetett, lehetővé téve, hogy az alsó és a felső tagozatos tanulók ugyanabba az épületegyüttesbe járhassanak. Az „Élhető település program” pályázat forrásából Szentpéterfa háromszázmillió forinttal részesül, amiből újabb fejlesztések, járdafelújítás, pihenőpark építése, közösségi terek felújítása valósulhatnak meg 2024 végéig.

Borítókép: Gyopáros Alpár (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.