Gyurcsányéknál még nincs napirenden a főpolgármester-választás, de Karácsonnyal azért minden nap beszélnek

A volt miniszterelnök szerint tisztességesen fognak eljárni a kérdésben, és nem fognak csalódást okozni a jelöltjükkel.

2023. 09. 27. 7:57
GYURCSÁNY Ferenc
Gyurcsány Ferenc az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: MTI/Máthé Zoltán) Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt héten nagyon hosszú politikai évadnyitó találkozója volt az árnyékkormánynak, de a főpolgármester-jelölt kérdése nem volt még napirenden, nagyon messze vagyunk még a jövő évi választástól – fogalmazott Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában, ahol arra is reagált: ugyan hallani már egy ideje, hogy a DK nagyon is tárgyal az esetleges jelöltekkel, és repkednek a nevek, szó sincs erről. 

A reptetőknek jól munkát kívánunk, mi elvégezzük a magunkét, nem fogunk csalódást okozni a budapestieknek sem, időben, nagyon tisztességesen fogunk eljárni.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e ára annak, hogy Karácsony Gergely mellé álljanak, azt felelte, nem ilyen típusú alku kérdése ez. A volt miniszterelnök úgy fogalmazott: – Gondolunk valamit az országról meg Budapestről, egymásról is van véleményünk. 

Gyurcsány szerint ez több mint személyi kérdés, a lényeg, hogy milyen Budapestet akarnak alkotni. Ugyanakkor elárulta, napi kapcsolatban áll Karácsonnyal, egészen véletlenül az adás előtt is beszéltek telefonon. Hogy miről is beszéltek, arról lehetne találgatni, de annyi bizonyos, hogy Karácsony Gergely nem csak Gyurcsánnyal beszélget, és már tavasszal megtette az ajánlatát az ellenzéki pártoknak.

Ahogyan arról a Magyar Nemzet korábban elsőként beszámolt, a főpolgármester azt kérte a pártoktól, hogy minden regnáló polgármester indulhasson újra közös baloldali jelöltként, egy civilnek maszkírozott ernyőszervezet színeiben. A főpolgármester tavaly év végén közölte azt is, hogy ő maga sem közös, hanem támogatott jelölt szeretne lenni, vagyis az ő neve mellett sem akar pártlogókat.

Az így kialakult helyzetben a kormánypárti vezetésű kerületek lehetnének úgymond a szabad prédák, ahol akár előválasztás, akár helyi alkuk mentén állíthatnának jelöltet az ellenzéki pártok. A regnáló baloldali polgármesterek közül már most többen vannak, akik Karácsonyhoz hasonlóan szabadulnának a baloldali megbélyegzéstől. A II. kerület élén álló Őrsi Gergely is rendszeresen hangsúlyozza:

 Az én pártom Buda.

A III. kerületi Kiss László viszont még időben, 2020 elején dezertált a szocialistáktól, s lett DK-s, semmi sem indokolja, hogy ne induljon újra Óbudán. 

 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.