Hivatalos: Pressman részt vesz a Pécs Pride-on is

Eredetileg más miatt tartózkodik Pécsett az aktívan politizáló nagykövet.

Forrás: USA Nagykövetség2023. 09. 22. 19:37
null
HUNGARY-GENDER-LGBTQ-PRIDE-PARADE Fotó: ATTILA KISBENEDEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, szeptember 23-án ismét megrendezik az LMBTQ-fesztivált Pécsen, amely a Pécsi napokkal és a Tanuló város fesztivállal ütközik. Az Összefogás Pécsért Egyesület szerint ez nem véletlenül alakult így. 

A Magyar Nemzet már előre jelezte, hogy a Budapest Pride fesztivál, valamint a 2021-es és 2022-es Pécs ­Pride történéseit látva borítékolható, hogy a baloldal, illetve a budapesti amerikai nagykövetség képviselői is felvonulnak majd. Az amerikai külképviseletet a 2022-es pécsi melegfelvonuláson Derek Westfall, a nagykövetség misszióvezető-helyettese képviselte, aki az Egyesült Államok nevében gratulált a Pécs Pride szervezőinek. Mint mondta, országa büszkén vállalja, hogy az LMBTQ-jogok emberi jogok.

Az pedig most vált hivatalossá, hogy idén David Pressman amerikai nagykövet is részt vesz a felvonuláson, a nagykövetség oldalán ugyanis egy közleményben számoltak be az aktívan politizáló nagykövet pécsi programjairól.

Az oldalon az olvasható, hogy Pressman szeptember 15-én részt vett a Mazsihiszhez tartozó Frankel-zsinagóga Ros Hásáná ünnepén. A különböző magyarországi hitközségekkel való kapcsolattartás folytatásaként a nagykövet szeptember 20-án a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség tagjaival vitatta meg a közelmúlt fejleményeit, és további, vallással kapcsolatos témakörök megvitatását tervezi a dunántúli városban.

A közleményben szűkszavúan megjegyezték,

„David Pressman pécsi tartózkodása során részt vesz a Pécs Pride felvonuláson is, hogy ismételten kifejezze az Egyesült Államok támogatását az alapvető jogok iránt”.

Július 15-én, a Budapest Pride-on is feltűnt az amerikai nagykövet, több ellenzéki politikus társaságában, USA-zászlóval a kezében, és nagy visszhangot kiváltó, személyes motívumokkal tarkított, támadó élű politikai beszédet mondott. 

A pride hónap lezárásaként pedig mintegy ezer embert, köztük több baloldali politikust látott vendégül családi piknikre Pressman a Zugligeti úti rezidenciáján. 

A nagykövet az eseményen arról beszélt, hogy nem minden hős olyan, mint Kossuth Lajos vagy Petőfi Sándor, a hősök ugyanis ismeretlen, átlagos emberek is lehetnek és úgy vélte, a Meseország mindenkié című könyv alkotói ugyanilyen hősök. Szerinte az LMBTQ tematikájú könyvek üldözése zajlik Magyarországon, így eljött az ideje, hogy ennek elejét vegyék – jelentette ki.

Borítókép: David Pressman a pride-on (Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.