Hiába minden tiltakozás, szombaton ismét felvonulnak az LMBTQ-lobbisták Pécsen

Tiltakozik a szombati Pécs Pride ellen a CitizenGO, mondván: a pride jelenléte zavaró és megbotránkoztató lehet minden békés járókelő számára. A harmadik pécsi melegfelvonulás ugyanis más, nagy hagyományokkal bíró eseményekkel, a Pécsi napokkal és a Tanuló város fesztivállal ütközik, ami az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője, Kővári János szerint nem lehet véletlen.

2023. 09. 22. 15:43
null
20210918 Pécs Pécs Pride illusztráció Fotó: Löffler Péter lp Dunántúli Napló Fotó: Löffler Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pécsi napok a régió legnagyobb múltú összművészeti fesztiválja, ami Pécs és környéke több ezer éves kultúráját mutatja be az odalátogatóknak. Ezzel azonban teljesen szembemegy a pride által képviselt, társadalmat felforgató szexuális-ideológiai provokáció. 

Nem utolsósorban pedig a Pécsi napok családi rendezvényei gyermekekkel lesznek tele, így a szülők és családok attól tartanak, hogy a gyermekek megbotránkoztató, szeméremsértő megnyilvánulásokkal szembesülhetnek a városban. 

A CitizenGo ezért a pécsi mellett az összes megyei jogú város vezetéséhez elküldte a petíciót, mert úgy vélik, hogy az ilyen és ehhez hasonló események az egész országban negatív hatással lehetnek a helyi közösségekre. Petíciójukban pedig arra kérik a városvezetőket, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a települések békéjére és a lakosság megóvására a közmorált rontó szexuális ideológiai provokációktól, különös figyelmet fordítva ebben a gyermekek védelmére.

Direkt rászervezték?

Bár a helyieket az első és a második ­pride is megosztotta, szeptember 23-án ismét megrendezik az LMBTQ-fesztivált Pécsen, amely a Pécsi napokkal és a Tanuló város fesztivállal ütközik. Az Összefogás Pécsért Egyesület szerint ez direkt történt így,

 az idei pride felvonulást rászervezték a Pécsi napok programjaira. Így lopakodik be a woke-kultúra Pécs kultúrája helyére

− hangsúlyozták a petíciójukban. A történtekre reagálva Pécs balliberális vezetése arra kérte a szervező Diverse Youth Networköt, hogy „lehetőség szerint válasszanak egy másik, még nem foglalt időpontot az esélyegyenlőségi program megszervezésére”. A pride időpontját illetően a szervezők azonban nem tágítottak, de arra hajlandóak voltak, hogy a tervezettől eltérően egy másik útvonalon vonuljanak fel. Az idei Pécs Pride résztvevői eszerint a Tettyéről indulnak, aztán az Alagút érintésével a ’48-as térre fognak megérkezni.

A baloldaltól az Antifáig 

A szombati rendezvény kapcsán Hoppál Péter rámutatott, hogy a felvonuláson zömében Budapestről és külföldről érkező aktivisták vagy a helyi egyetemre járó külföldi diákság vesz részt. Pécs egyik országgyűlési képviselője szerint ugyanakkor az is problémás, hogy olyan politikai mozgalmak is képviseltetik magukat, mint a szélsőbalos anarchista Antifa, amely Budapesten már fizikai erőszakba torkolló utcai akciókat is szervezett.

Péterffy Attila baloldali polgármester azonban miképpen korábban, idén sem fog részt venni az eseményen. 

A felvonulás kapcsán tartom magam a két éve lefektetett és azóta követett elvekhez. Mivel a 2021-ben végzett közvélemény-kutatás alapján a pécsiek többsége azt szeretné, hogy a felvonulás ne váljon politikai üggyé, ezért – bár magam is fontosnak tartom a kisebbségi jogok védelmét – távol maradok a civil rendezvénytől

– indokolta távolmaradását a politikus. A Péterffy által idézet közvélemény-kutatásból ugyanakkor az is kiderült, hogy a helyiek többsége ellenzi a melegfelvonulást, a városvezetés azonban ezt azóta sem veszi figyelembe.

A Budapest Pride fesztivál, valamint a 2021-es és 2022-es Pécs ­Pride történéseit látva továbbá borítékolható, hogy a baloldal, illetve a budapesti amerikai nagykövetség képviselői is felvonulnak. Az amerikai külképviseletet a 2022-es pécsi melegfelvonuláson Derek Westfall, a nagykövetség misszióvezető-helyettese képviselte, aki az Egyesült Államok nevében gratulált a Pécs Pride szervezőinek. Mint mondta, országa büszkén vállalja, hogy az LMBTQ-jogok emberi jogok. 

A borítókép Löffler Péter felvétele

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.