LMBTQ-vita robbant ki a baloldalon

Konfliktust szült Pécs baloldali önkormányzata és a Soros-féle Amnesty International Magyarország között, hogy az augusztus 19-re tervezett szivárványos napot a Civil Közösségek Háza helyett egy másik helyszínen kell megtartani. Bár az önkormányzat tulajdonában álló ingatlan az elmúlt évek alatt több alkalommal is otthont adott az LMBTQ-témákkal foglalkozó rendezvényeknek, most vélhetően a gyermekvédelmi törvény miatt léptek vissza. Az eseményen többek között dragfotósarkot terveztek, ahol a legkisebbek „egy kreatív sarokban töltik el az időt”.

2023. 08. 12. 5:45
null
20210918 Pécs Pécs Pride illusztráció Fotó: Löffler Péter lp Dunántúli Napló Fotó: Löffler Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt levélben tiltakozik a pécsi önkormányzat döntése ellen az Amnesty International Magyarország, miután az augusztus 19-re meghirdetett ­LMBTQ-eseménynek helyszínt biztosító Civil Közösségek Háza visszamondta a rendezvény befogadását. Pécs baloldali polgármesterének és a ház ügyvezető elnökének címzett levélben a szervezők ekképpen fogalmaznak: 

Szomorúak és csalódottak vagyunk, hogy egy minden feltételnek megfelelő, az elfogadást és nyitottságot hirdető rendezvényt egy másik helyszínen kell megrendezni, miután a város és a helyi intézmény vezetése behódolt a kirekesztő helyi és országos propagandának. Szomorúak és csalódottak vagyunk, hogy ez megtörténhet, és különösen szomorúak és csalódottak vagyunk, hogy mindez Pécsett történik

 – írja az Amnesty.

A Soros-féle szervezet – elsősorban a szeptember 23-ra tervezett pécsi pride miatt – „biztosítékokat” kér arra, hogy a jövőben többet nem fordul elő, hogy akár a pécsi önkormányzat, akár a tulajdonában, kezelé­sében lévő intézmények „nyomást gyakorolnak jogszerű, bejelentett és egyeztetett rendezvények, események szervezőire, hogy ne vagy ne azon a helyszínen vagy időpontban tartsák meg az eseményüket”.

A Szabad Pécs cikke szerint a Civil Közösségek Háza azért mondta le a programot, mert tartottak attól, hogy a gyermekvédelmi törvény miatt esetleg bírságot kell fizetniük. Az előzetes leírás szerint ugyanis az augusztus 19-i szivárványos napra LMBTQ-kiállítást, panelbeszélgetéseket, filmezést, kvízt és drag-fotósarkot is terveztek, a rendezvényen pedig a legkisebbek „egy kreatív sarokban töltik el az időt”.

Az esemény ellen a Mi Hazánk feljelentést tett, Kővári János önkormányzati képviselő, az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője pedig nyílt levélben tiltakozott, kiemelve: a szivárványos rendezvény sérti a gyermekvédelmi törvényt, amely tiltja a szexualitás népszerűsítését a kiskorúak számára. 

A képviselő jelezte, hogy az eseményre „egészen kicsi gyermekeket is várnak, miközben drag queen (vagyis ledér nőnek öltözött férfi) »ruhakölteményeket« terveznek és állítanak össze, és minden erejükkel a szexuális devianciát propagálják majd a szervezők”. Csakhogy ez ellentmond a törvénynek – hangsúlyozta Kővári János, majd felszólította Pécs baloldali polgármesterét, Péterffy Attilát, hogy „szerezzen érvényt a törvénynek, és ne engedje meg, hogy egy tévúton járó szexuális kisebbség tehesse rá a kezét a pécsi gyerekekre és formálhassa, befolyásolhassa őket”.

A Civil Közösségek Házának vezetője, Vincze Csilla azzal indokolta a visszalépést, hogy tartottak attól, hogy a felfokozott hangulatban esetleg atrocitás érhet valakit, akár kisgyerekek szeme előtt történhet kellemetlen incidens, aminek a kockázatát nem akarták felvállalni – írta a Szabad Pécs. 

A portál szerint mindez azért is érdekes, mivel a pécsi önkormányzati tulajdonban álló bérelt ingatlan az elmúlt években több alkalommal is helyet adott emberi jogi eseményeknek, LMBTQ-témákkal foglalkozó rendezvényeknek, sőt a „civil” szervezetek programjait is befogadta.

 A pécsi önkormányzat és Civil Közösségek Házának döntése miatt az augusztus 19-i „szivárványos napot” végül a Szabadkikötőben fogják megtartani.

Borítókép: Pécsi Pride. (Fotó: Löffler Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.