Pécsen folytatódik az LMBTQ-fesztivál

A 28. Budapest Pride fesztivál után vidéken folytatódik az LMBTQ-fesztivál. A harmadik Pécs Pride híre ugyanakkor ismét megbotránkozást kelt, a szeptember 23-ra tervezett rendezvény ugyanis más, nagy hagyományokkal bíró eseményekkel ütközik. Az Összefogás Pécsért Egyesülete szerint ez nem lehet véletlen. Véleményük szerint az idei felvonulást rászervezték a Pécsi napok programjaira.

2023. 06. 28. 5:30
null
20220917 Pécs Az elfogadást közvetítő Pride-felvonulás a belvárosban, a Főtéren. Fotó: Löffler Péter LÖP Dunántúli Napló DN Fotó: Löffler Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a helyieket az első és a második ­pride is megosztotta, idén ősszel ismét megrendezik az LMBTQ-fesztivált Pécsen. Emlékezetes, a nagy felháborodást kiváltó eseményt első ízben még 2020 májusában tartották volna, a koronavírus hazai megjelenését követően viszont lefújták az eseményt. Az első magyar vidéki melegfelvonulás ötlete ellen az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) már akkor tiltakozó petíciót indított, remélve, hogy a Pécs Pride-ot egyszer és mindenkorra elfelejtik. Később szintén bebizonyosodott, hogy a pé­csiek többsége egyáltalán nem akar melegfelvonulást. A szocialistákhoz köthető Publicus Intézet kutatásából ugyanis kiderült, hogy tízből hat pécsi ellenezte, hogy a baranyai megyeszékhely adjon otthont a vidéki melegfelvonulásnak, mondván, ártana Pécs megítélésének, ha hasonló rendezvényt szerveznének a városba. 

A harmadik pécsi felvonulás idén ismét megbotránkozást kelt, a szeptember 23-ra tervezett rendezvény ugyanis más, nagy hagyományokkal bíró eseményekkel, a Pécsi napokkal és a Tanuló Város Fesztivállal ütközik.

Pécs balliberális vezetése ezért arra kéri a szervező Diverse Youth Networköt, hogy „lehetőség szerint válasszanak egy másik, még nem foglalt időpontot az esélyegyenlőségi program megszervezésére”. 

Az Összefogás Pécsért Egyesülete szerint ugyanakkor ez nem lehet véletlen. Az egyesület tiltakozó petíciója szerint „az idei pride-felvonulást rászervezték a Pécsi napok programjaira. 

Így lopakodik be a woke-kultúra Pécs kultúrája helyére

− hangsúlyozták.
A most zajló Budapest Pride fesztivál, valamint a 2021-es és 2022-es Pécs ­Pride történéseit látva továbbá borítékolható, hogy a szeptemberi rendezvényen a baloldal, illetve a budapesti amerikai nagykövetség is képviselteti magát. Az amerikai külképviseletet a 2022-es pécsi melegfelvonuláson Derek Westfall, a nagykövetség misszióvezető-helyettese képviselte, aki az Egyesült Államok nevében gratulált a Pécs Pride szervezőinek. Mint mondta,

országa büszkén vállalja, hogy az LMBTQ-jogok emberi jogok.

Hasonlóan elkötelezett a szexuális kisebbségek mellett az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete is, aki az elmúlt közel egy évben jó kapcsolatot épített ki a hazai LMBTQ-szervezetekkel, illetve a másságukat nyíltan vállaló ismert magyarokkal, a pride hónapra hivatkozva pedig egy vacsorát is szervezett nekik. A meleg párkapcsolatban élő David Pressman a 28. Budapest Pride fesztivál megnyitóján is részt vett, ahol terjedelmes beszédében a magyar kormányt bírálta, a 2021-ben elfogadott gyermekvédelmi törvényt a holokauszthoz, a magyarok többségét pedig habarcshoz hasonlította, akik hallgatásukkal összetartják a gyűlölet falát. Julia Gross, Németország magyarországi nagykövete egyébként szintén azt nyilatkozta, hogy támogatja a fővárosi és a Pécs Pride-ot, munkatársaival együtt pedig szeretnének rajta részt venni.

Borítókép: Melegfelvonulás Pécsen (Fotó: Dunántúli Napló/Löffler Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.