Ismét visszapattant Hadházy Ákos az ügyészségről

A miniszterelnök pisai repülőútja kapcsán indult ügyben a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírója egyetértett a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség eljárást bűncselekmény hiányában megszüntető határozatával.

2023. 09. 20. 16:57
null
20230503 Budapest Diákok és tanárok is demonstrálnak a státusztörvény ellen. Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Hadházy Ákos képviselő Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést Hadházy Ákos idén márciusban, mert egy hivatalos egyiptomi tárgyalásról visszatérő honvédségi gép március elsején megközelítőleg 1000 kilométeres kitérőt tett, hogy Pisában leszálljon, mert Orbán Viktor programon vett részt. Mivel Hadházy Ákos szerint ez a kitérő az adófizetők pénzébe került, ezért felveti a hűtlen kezelés gyanúját.

A feljelentést bűncselekmény hiányában még a nyáron elutasította a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség – írják hivatalos közleményükben.

A nyomozási bíró azzal indokolta végzését, hogy sem a miniszterelnök, sem pedig más személy részéről nem történt hivatali visszaélés.

A hűtlen kezelés kapcsán a bíróság először azt tisztázta, hogy a biztonsági előírások miként viszonyulnak a költséghatékonyság igényéhez és milyen jogszabályi előírások alapján előzik meg őket.

Mivel a nyomozás során semmilyen bűncselekményre nem találtak bizonyítékot, az ügyészség határozattal megszüntette az eljárást.

Ezt követően, Hadházy Ákos ismételten benyújtott felülbírálati indítványát az ügyészség határozatával szemben a Budai Központi Kerületi Bíróság a 2023. szeptember 18-án az ügyészségre is eljuttatott határozatában elutasította.

A nyomozó ügyészség az eljárásjogi törvény rendelkezéseinek megfelelően, a korábbi nyomozási bírói határozat indokolásában meghatározottak alapulvételével folytatta le a nyomozást – fejtette a határozat indokolásában a bíróság.

Mint írják: a nyomozási bíró végzése szerint az ügyészség az eljárás lezárása szempontjából jelentőséggel bíró nyomozati cselekményeket elvégezte, a megszüntető határozatban a szükséges jogszabályokat megjelölte. A bíróság a határozatában egyértelműen osztotta azt az ügyészségi álláspontot is, amely szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a miniszterelnök pisai utazásával összefüggésben a rendes gazdálkodás követelményét sértő vagyonkezelői kötelezettségszegésre utaló adat nem merült fel. Erre figyelemmel a hűtlen kezelés bűntettének az egyszerű gyanúja sem állapítható meg.

Összességében a nyomozási bíró a határozatában megállapította: 

a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség eljárást megszüntető határozata megalapozott, törvényes volt.

A kiegészítő pótmagánvádas eljárás hatálybalépése óta, az elmúlt közel kilenc hónapban a Budai Központi Kerületi Bíróság – az ügyészség döntéseivel egyetértve – egyetlen ügyben sem állapította meg, hogy vádemelésnek lenne helye.

Borítókép: Hadházy Ákos (Fotó: Kurucz Árpád)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.