időjárás -1°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo
Több millió forint jövedelmet titkolt el Perjés Gábor, a 99 Mozgalom pénzmosásgyanús ügyleteinek főszereplője

Karácsony pénzhordozó embere valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatokat adott le

Munkatársunktól
2023.09.22. 06:55 2023.09.22. 08:27
Karácsony pénzhordozó embere valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatokat adott le

Újabb lebukás: valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatokat adott be Perjés Gábor II. kerületi önkormányzati képviselő, Karácsony Gergely mozgalmának korábbi pénzhordozó embere. A politikus több millió forintnyi jövedelmet titkolhatott el.

Perjés Gábor önkormányzati képviselő a II. kerületben, ezért évente vallania kell vagyoni helyzetéről. Először megválasztása után, 2019 novemberében adta le vagyonnyilatkozatát. Ebben feltüntette, hogy az Országgyűlés Hivatalában a Párbeszéd Párt rendezvényszervezőjeként havi bruttó 235 ezer forintot keresett az önkormányzati képviselői tiszteletdíján felül, de egyéb jövedelemről nem számolt be, pedig lett volna miről.

 

Pénz is, pozíció is

Perjés ugyanis 2016 és 2019 között a Trafó Kortárs Művészetek Háza (röviden: Trafó) felügyelőbizottsági tagjaként, afféle politikai delegáltként havi bruttó nyolcvanezer, tehát évente közel egymillió forintot keresett, de ez a tétel mégsem szerepelt első önkormányzati vagyonnyilatkozatában. A dokumentumot 2019. november 11-én adta le, ám a Trafóban még 2019. november 30-ig a felügyelőbizottság tagja maradt, vagyis számot kellett volna adnia jövedelméről.

A politikus ezután a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági elnöki tisztségét kapta meg 2019 végén, a cég az ezt követő évben megszűnt. Az ezzel összefüggő jövedelem és a pozíció szerepel a Perjés által leadott dokumentumban, ám a cég megnevezése érdekes módon nem.

 

Újabb elfelejtett milliók

Perjés Gábor ezután sem maradt extra kifizetések nélkül, ugyanis 2020 végétől a II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagságát kapta meg. Ennek azonban nincs nyoma azóta leadott vagyonnyilatkozataiban (2021, 2022, 2023), ami azért problémás, mert ez szintén fizetett tisztség. A II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. 2021-es beszámolója szerint havi 65 ezer forintot kap Perjés Gábor, amely 2023-tól 85 ezer forintra emelkedett. Ez éves szinten 780 ezer forintot jelentett 2021-ben és 2022-ben, idén pedig már több mint egymillió forintot.

 

A lakhelyéről is lódít

További érdekesség, hogy úgy tűnik: Perjés a képviselői bemutatkozásában sem mond igazat, amikor azt írja, hogy gyerekkora óta a II. kerület lakója. A legutóbbi két vagyonnyilatkozatát már Törökbálinton keltezte, ahol egy luxusotthonnal rendelkezik, és ide van bejegyezve a Karácsony Gergely vezette 99 Mozgalom Egyesület is. De az Opten cégadatbázisában is az látszik, hogy bejelentett lakhelye évekig az I. kerületben volt.

A törökbálinti ingatlanon kívül 2022-ben ajándékozás révén hozzájutott egy XII. kerületi, 43 négyzetméteres lakás tulajdonjogának ötven százalékához is, de nincs II. kerületi ingatlana.

 

Csalás, pénzmosás

Perjésnek nem csak a vagyonnyilatkozatok okozhatnak fejfájást. A 99 Mozgalom több mint ötszázmillió forintnyi, állítólag mikroadományokból származó befizetése kapcsán a hatóságok már nyomozást rendeltek el. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal költségvetési csalás és pénzmosás elkövetésének gyanúja miatt vizsgálódik.

A homályos pénzügyi tranzakciók ténye akkor került nyilvánosságra, amikor feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ júniusi jelentését, amely a 2022-es magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról szólt. A dokumentumban többek között az olvasható, hogy Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal összesen 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom számlájára. A befizetések nagyobb része, nagyjából négyötöde valutában történt: 917 695 eurót és 3900 angol fontot fizettek be készpénzben a mozgalom OTP-s számlájára.

Az ügyben nemrég hamis magánokirat felhasználása miatt az OTP is feljelentést tett, miután a pénzintézet vizsgálata megállapította, nem kerülhettek az adománygyűjtő ládákba úgy a bankjegyek, ahogyan azt Perjés Gábor előadta, így az erről szóló jegyzőkönyvek is hamisak lehetnek.

A pénz jelentős része egyébként a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat-csoporthoz vándorolt, amely lényegében a baloldal teljes 2022-es országgyűlési kampányát lebonyolította.

Borítókép: Perjés Gábor (Fotó: Mediaworks)

Egyre nagyobb bajban Karácsony

Karácsony embere kikotyogta, hogy egy embertől kapta a százmilliókat

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.