Karácsony menekül a pénzmosási kérdések elől

Karácsony Gergely főpolgármester magyarázat helyett a politikai ellenfelét becsmérelte miután Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője szembesítette azzal, hogy már a baloldalon se hisznek az adományládikákban gyűjtögetett mikroadományok történetében. A kormánypárti politikus felidézte azokat a baloldali nyilatkozataikat, amelyekben már az ellenzéki pártok is magyarázatot várnak arra, hogy honnan származnak a sorszámfolytonosan kötegelt százeurósok, amelyek a főpolgármester által létrehozott 99 Mozgalomnál kötöttek ki. A Fidelitas molinót feszített ki a napirend előtti felszólalás után, amire az alábbi szöveget írták: Mikroadomány? Kötegelt, friss, ropogós 100 euró? Ezt ugye már ti sem hiszitek el!

2023. 09. 27. 12:22
Városháza
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember 27-én ismét összeült a Fővárosi Közgyűlés. Karácsony Gergely ezúttal sem a díszterem főbejáratán érkezett; vélhetően azért, mert nem akart reagálni a sajtó kérdéseire azzal kapcsolatban, hogy a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára 506 millió forint érkezett kampánytámogatásról. 

– Ön az, aki szembemegy a valósággal, ön még továbbra is mikroadományoknak hívja a friss, ropogós, sorszámfolytonosan kötegelt százeurósokat, amelyek fizikailag sem férnek bele az adománygyűjtő ládába. Ön szembemegy a józan ésszel is, élő ember nincs, aki elhinné az ön sztoriját, hogy ládikákba gyűjtötték Mari néni és Józsi bácsi összekuporgatott adományait. Ön szembemegy az OTP bankkal is, a pénzintézet által megállapított tényekkel és a feljelentésben foglalt megállapításokkal. Ön szembemegy az adóhatósággal, amely nyomozást folytat ebben az ügyben. Főpolgármester úr, ön szembemegy az újságíró társadalom azzal a részével is, akik próbálják objektívan látni az ügyet – mondta Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés napirend előtti felszólalásában. A kormánypárti politikus a beszédében a forgalommal szembemenő őrült autóshoz hasonlította Karácsony Gergely főpolgármestert a 99 Mozgalom vitatható kampányfinanszírozásával és adománygyűjtő módszerével kapcsolatban. A frakcióvezető sorra idézte a kormánypártisággal nem vádolható médiumokat, publicistákat, politikusokat, pártokat. Wintermantel szembesítette a főpolgármestert azzal, hogy az ellenzéki platformokon is általános vélemény lett: Karácsony szavahihetősége megkérdőjelezhető, a magyarázata nem hihető az ügyben.

– Főpolgármester úr! Különösen érdekes a sztoriban, hogy szembemegy azokkal a pártokkal is, amelyek önt támogatták és ebbe a pozícióba juttatták – hangsúlyozta a Fidesz–KDNP frakcióvezetője, aki a Jobbik elnökének a szavait is felidézte: „Kíváncsiak volnánk arra, hogy miként került több milliárd forint Korányi Dávidon keresztül az amerikai Action for Democracy-tól Bajnai Gordon, Szigetváry Viktor és Ficsor Ádám nevéhez köthető DatAdat-csoporthoz.”

A Fidesz–KDNP politikusa arra is kitért, hogy még a Demokratikus Koalíció is várja a főpolgármester részletes tájékoztatását. A Gyurcsány-párt szerint Karácsony Gergely úgy tudná lezárni ezt az ügyet, hogy megnevezné a támogatást nyújtó személyeket, szervezeteket. A frakcióvezető Ungár Péter, az LMP politikusa szavait is felidézte, aki szerint is a főpolgármester elmondhatta volna saját magától az igaz történetet, talán két héttel ezelőtt előállhatott volna az igazsággal, de ő más utat választott.

– Önnek már késő, önre ráégett a ládikás sztori – hívta fel a figyelmet Wintermantel. – Szeretném kérdezni az itt lévő pártokat. Önök mit gondolnak erről? Hogyan tudnak jó érzéssel beülni a közgyűlésbe, és a főpolgármesteri előterjesztésekről szavazni, miközben hiteltelennek, elmeszüleménynek és bohózatnak gondolják a polgármester szavait. Közben mintha mi sem történt volna. Nyilván a nyilatkozatot megtették, mossák kezeiket, és kiállnak teljes vállszélességgel egy olyan ember mögött, akinek még önök sem hisznek – zárta felszólalását a Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

Wintermantel Zsolt beszéde után a Fidelitas ropogós eurókkal érkezett a díszterembe, majd egy molinót feszítettek ki,  amire az alábbi szöveget írták: Mikroadomány? Kötegelt, friss, ropogós 100 euró? Ezt ugye már ti sem hiszitek el! 

Karácsony Gergely főpolgármester érdemi válasz helyett maszatolt. Véleménye szerint a magyarországi kampányok történetében ez volt a legrészletesebben vizsgált kampány. Szerinte a vizsgálatokat fideszes kézben lévő, „szolgáltatásszerű” vizsgálati szervek végzik.

– Teljes nyugalommal folytatom ezeket, meg fogják állapítani, hogy a jogszabályoknak megfelelően zajlott minden – állította válaszában a főpolgármester, aki hozzátette: az ellenzék kampányában egyetlen fillér közpénz se volt. A főpolgármester a válaszában támadásba lendült, szerinte alacsony színvonalú lejárató kampány zajlik ellene.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.