Márki-Zay Péter bukott projektjei miatt szerepel óriásplakáton

Márki-Zay Péter lejtőre tette a várost, az elvesztett iskolafelújítási támogatások és az elmaradt munkahelyteremtő beruházások miatt emeltek szót ellene a helyi Fidesz–KDNP-s politikusok.

2023. 09. 27. 14:53
20220403 budapest mujegpalya ellenzeki kormany varo havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ezt az iskolát Márki-Zay miatt nem újítják fel” – hirdeti több plakát és molinó Hódmezővásárhelyen a Klauzál, a Nádor és a Szent István utcai iskolák épületei mellett. Mint arról a Promenád24.hu beszámolt: a hódmezővásárhelyi Fidesz helyi civilek, lakosok kezdeményezésére indított figyelemfelhívó akciót.

Márki-Zay
Nemcsak Karácsony Gergely főpolgármesternek (jobbról), Márki-Zay Péternek (a kép bal oldalán) is magyarázkodnia kell az elmúlt évek miatt. Fotó: Havran Zoltán

 

Lemondtak három iskola felújításáról

Tette azt azért, hogy rámutasson arra a szégyenletes és gyalázatos dologra: a Márki-Zay vezette önkormányzat lemondott három iskola felújításáról, s visszaad mintegy 500 millió forint támogatást is. Benkő Zsolt Fidesz–KDNP-s önkormányzati képviselő a számos, a körzetében, külterületen élő gyermek által látogatott Nádor utcai iskola mellett tartott sajtótájékoztatóján kiemelte: felháborítónak tartják a történteket, ezért akarják felhívni erre a szégyenre a vásárhelyi szülők és lakosok figyelmét.

 

Sok mindenre adtak pénzt Márki-Zayék

Mint a Promenád24.hu emlékeztetett arra, a nagyszabású fejlesztésre még 2017-ben ítéltek oda a városnak 460 millió forintot, hogy energetikailag korszerűsítse az iskoláit, és komfortosabb körülmények között tanulhassanak a helyi diákok. – Telt az idő, zajlottak a közbeszerzések, folyamatosan eredménytelenül. Azt láttuk, hogy a város, bár megtehetné, nem igazán foglalkozott ezzel a beruházással, hiányzott ugyanis az akarat – emelte ki.

Hozzátette, ahogy az évek múltán drágult a kivitelezés, a kormány újabb 171 millió forint többletforrást biztosított, de az immár több mint 630 milliós fejlesztés ügyében továbbra sem történt semmi.

– Óriási felelőtlenségnek tartjuk, hogy Márki-Zay kizárólag szavakban áll ki Hódmezővásárhely oktatási rendszerének fejlesztése mellett. [...] A polgármesternek megvolt rá a lehetősége az elmúlt öt évben, hogy felújítson három kiemelkedő intézményt. Ehelyett azonban elköltött a kempingre 400 millió forintot, a városház tornyának csinosítgatására csaknem 300 millió forintot, valamint sok-sok tízmilliót szökőkutak fejlesztésére.

Mi úgy gondoljuk, ezek helyett fontosabb lett volna a vásárhelyi gyerekek, pedagógusok és szülők támogatása az iskolafejlesztéseken keresztül. Márki-Zayból azonban hiányzott az akarat

– mutatott rá.


Gyarapodhatott volna a város vagyona

Benkő Zsolt arra is kitért, mindez azért is pikáns, mert miközben Márki-Zay folyamatosan a város vagyonának megvédéséről papol, lemondott egy sok-sok száz milliós beruházásról, amellyel Hódmezővásárhely vagyonát gyarapíthatta volna.

Ezeket az intézményeket akkor is fejleszteni kellene, ha nem az önkormányzat a fenntartójuk. Önkormányzati tulajdonú épületekről van szó, vásárhelyi gyermekek járnak ide, ezért fontos, hogy ezek a beruházások megvalósuljanak. Sajnos Márki-Zay másként gondolta

– összegzett.


Elmaradt a gazdasági fellendülés

Közben a szintén Fidesz–KDNP-s önkormányzati képviselő, Cseri Tamás amiatt háborodott fel a közösségi oldalán, hogy Márki-Zay egyetlen komoly céget, új beruházót sem hozott Hódmezővásárhelyre. – Gondolom, sokan emlékszünk még arra, hogy a korrupció elleni küzdelem demagógiáján túl Márki-Zay fő üzenete évekkel ezelőtt az volt, hogy majd ő, mint az üzleti világból jött szakértő megmutatja, miként lehet egy város gazdaságát fellendíteni. Hoz majd ide annyi vállalkozást, céget, hogy nem győzi a fejét kapkodni a sok gomba.

Minden külföldi útja után ment a vetítés, hogy ez milyen jó városunknak, hiszen világszerte épülnek gazdasági kapcsolataink. Persze, közel hat év távlatából, mára kijelenthetjük, hogy az egészből nem lett semmi

– fogalmazott Cseri Tamás. Hozzátette: egyetlen komoly cég, mezőgazdasági vagy ipari vállalkozás nem jött városunkba, nem fejlődött a feldolgozóipar, nincsenek új beruházók. Szavai szerint néhány – többnyire felesleges – látványberuházáson túl, nem igazán értékelhető a kapitány teljesítménye. Kiemelte, hogy ha Hódmezővásárhelyen nem történik változás, akkor „borítékolva van a pusztulás, a lózungként mantrázott szabadon fejlődés helyetti szabadesés”.

Borítókép: Márki-Zay Péter polgármester (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.