Még 83 évig biztosan keresik a 2016-ban eltűnt MSZP-s Sápi Attilát

Évente húszezernél több körözést adnak ki eltűnés miatt, és naponta több mint kétezret keresnek. Az eltűntek zöme 18 év alatti. Az eltűnteket kilencven évig keresik; így például a 2016-ban eltűnt szocialista politikust, Sápi Attilát 2106-ig, hacsak addig élve,vagy halva elő nem kerül.

2023. 09. 15. 4:45
Sápi Attila, szocialista önkormányzati képviselő Forrás: MSZP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente húszezernél több körözést adnak ki hazánkban eltűnés miatt, és naponta átlagban több mint kétezer eltűntet keresnek. A rendőrség körözési oldala szerint szeptember 14-én 2278 eltűnt, ismeretlen helyen lévő személyt keres a rendőrség.

A felnőt eltűntekről általánosságban elmondható, hogy kilencven százalékuk egy hónapon belül, további öt százalékuk kilencven napon belül előkerül.

Hivatalosan a legrégebben, 1994-től keresett eltűnt az 1934-es születésű Kovács József, akit a püspökladányi rendőrök keresnek.

Kovács Józsefet 1994-től keresik. Forrás: Police.hu

Ám nem Kovács a legrégebben eltűnt a listán, hanem Farkas Helga, akinek 1991-ben veszett nyoma, ám őt csak később kezdték el körözni eltűnés miatt, így 2110-ig biztosan rajta lesz a körözési listán.

A neves és módos vállalkozó lányát elrabolhatták, váltságdíjat is követeltek érte, aztán valószínűleg megölhették. A holtteste azonban nem került elő. 

 

Helga egyik valószínűsített gyilkosát a másik vélt tettes meggyilkolhatta. Utóbbit Farkas Helga elrablásáért el is ítélték, az ítéletet letöltötte, ma külföldön él.

A nyomozók azonban hiába sejtik, hogy ki és miért ölhette  meg a lányt, illetve azt, hogy nagy valószínűséggel már halott, nincs elegendő bizonyítékuk, hogy emberölésért felelősségre vonjanak bárkit is. 

Farkas Helgának 1991 óta nincs nyoma. Forrás: Police.hu

Politikus, aki vélhetően halott

Sápi Attila, az MSZP zuglói önkormányzati képviselője 2016. január 5-én az újpalotai bérleményéből lement cigarettáért, majd nyoma veszett. Annyit tudni róla, hogy eltűnése előtt megverték, ám hét éve semmilyen információ nincs róla.

Az biztos, hogy ha élve vagy halva nem kerül elő, 2106. január 5-ig körözni fogják.

Miért kilencven év?

A jelenlegi hatályos körözési törvény alapján, amennyiben kilencven napon belül nem sikerül az eltűnt személy tartózkodási helyét megállapítani, akkor eltűntté nyilvánítják. Ezzel azonban a körözési eljárás nem záródik le: amennyiben a körözést időközben az illetékes hatóság nem vonja vissza, akkor kilencven évig kell a nyilvántartásban tartani. Tehát kilencven nap után is folyik tovább a körözési eljárás, amelyet rendszeresen felülvizsgálnak, és a rendelkezésre álló adatok, információk alapján végrehajtják a szükséges intézkedéseket.

 

Hova tűnt Dávid?

Ackermann Dávid 2009. szeptember 11-én péntek este tűnt el a Margitszigeten. Dávid öt óra körül indult Budapestre vecsési otthonukból. Eltűnése előtt közvetlenül barátnőjével és annak barátaival kimentek a Margitsziget egyik mólójához, ahol este nyolc óra tájt még sétálgattak és beszélgettek. Nem sokkal később Dávid lemaradozott a társaságtól. Azóta sincs hír róla. (Lásd a videót!)

Ackermann Dávid 2009-ben a Margitszigetről tűnt el. Forrás: Facebook

 

 

Hogyan működik a körözési rendszer?

A körözési nyilvántartási rendszerben szereplő adatok – a körözések elrendelése, visszavonása miatt – folyamatosan változnak. A körözési törvény rendelkezik arról, hogy az eltűnt személyre vonatkozó adatok közérdekből nyilvános adatnak minősülnek, így a körözés elrendelésével az automatikusan megjelenik a rendőrség internetes portálján, a www.police.hu weboldalon.

 

Mennyi eltűntet keresnek?

Az eltűntek statisztikai adatai. Forrás: ORFK Kommunikációs Szolgálat

Fontos kiemelni, hogy a rögzített körözések száma nem azonos az eltűntek számával. Kiskorúak esetében a körözések magas számát jellemzően a gondozási helyükről engedély nélkül távozott vagy oda az előírt időben vissza nem térő, ideiglenes hatállyal elhelyezett, nevelésbe vett kiskorúak száma jelenti. Ezekben az esetekben nem beszélhetünk a szó hagyományos értelmében vett eltűnésről, mert az esetek többségében általában ismert a kiskorú tartózkodási helye (például a gyermek megszökött gondozási helyéről). 

Előfordul, hogy egy kiskorú egy évben akár több alkalommal is engedély nélkül távozik a kijelölt gondozási helyéről. Értelemszerűen ahányszor az illető megszökik, ez annyi körözési eljárást jelent.

Az, hogy mikor kerül elő az eltűnt személy, számos tényező függvénye. Befolyásolják az eltűnés körülményei, oka, helyszíne. A körözési eljárás során a rendőrség az eltűnt személy felkutatása érdekében a rendelkezésre álló információk alapján dönt a szükséges intézkedésekről. Minden ügy egyedi, minden ügy más és más. Kockázatelemzést követően az adott eltűnés körülményeinek szempontjából döntik el, hogy milyen eljárást követnek. 

Nagyon fontos, hogy az eltűnés bejelentésénél minél részletesebb és pontosabb információkat próbáljanak adni az eltűntről, akár az életviteléről, foglalkozásáról, baráti köréről, szokásairól, hiszen mindez segíti a körözési eljárást folytató hatóságot. Kiemelendő, hogy mindig az adott ügy határozza meg a szükséges eljárási cselekményeket.

 

Mennyien kerülnek elő?

Az eltűnt kiskorúak (18 év alattiak) mintegy harminc százaléka a bejelentés megtétele után egy napon belül, újabb harminc százaléka a bejelentés után egy héten belül, míg harmincöt százaléka egy hónapon belül előkerül. 

A fennmaradó öt százalékba tartoznak azok a kiskorúak, akiknek az eljáró hatóság az adatgyűjtés során felmerült információkra figyelemmel vélelmezi a tartózkodási helyét, azonban egyéb okból nehéz a felkutatásuk. Ilyen eset többek között a külföldön tartózkodás, illetve ha a családja, barátai bújtatják a kiskorút.

Az eltűnt személy tartózkodási helyének megállapítását követően az eljáró hatóság törli őt a nyilvántartásból, és a személy automatikusan lekerül a weboldalról.

Borítókép: Sápi Attila, az MSZP zuglói önkormányzati képviselője (Forrás: MSZP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.