időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

A neves vállalkozó haláláig bízott abban, hogy megtalálják a lányát

Elhunyt a 31 éve elrabolt Farkas Helga édesapja

Szemán László János
2022.10.01. 16:32 2022.10.01. 18:27
Elhunyt a 31 éve elrabolt Farkas Helga édesapja

Hosszas betegség után elhunyt Farkas Imre, az 1991. június 27-én Szeged és Orosháza közötti autóúton elrabolt gimnazista lány édesapja, írta meg elsőként laptársunk, a Délmagyarország. Farkas Imre évtizedekig hitt abban, hogy szeretett lányát élve vagy halva megtalálja, az emberrablás tetteseit pedig bíróság elé állítják.

Hosszas betegség után elhunyt Farkas Imre a 31 éve elrabolt Farkas Helga édesapja – írja testvérlapunk, a Délmagyarország. Farkas Helgát 1991. június 27-én este, Orosháza és Szeged között rabolták el. Azóta sem találják, bár a rendőrség honlapján, a körözések között még mindig szerepel. 

Ötszázezer márka váltságdíj

A tettesek néhány órával a rablás után telefonáltak a lány Szegeden élő szüleinek: egy férfi suttogva mondta Farkas Imrénének, hogy ne várják haza Helgát, mert elrabolták, és 500 ezer márkát (akkori árfolyamon számolva 25 millió forintot) kérnek a szabadon bocsátásáért. A telefonáló figyelmeztette Farkasnét, hogy ne szóljanak a rendőrségnek. A szegedi Deák Ferenc Gimnázium akkori diákjának az autóját másnap megtalálták az algyői Tisza-híd melletti szervizúton – elevenítette fel 2008-ban a Délmagyarország, amikor Farkas Imre nyilatkozott nekik. A neves vállalkozó 1991-ben még a parafenomén Uri Gellert is felkérte, keresse a lányát. Geller sem járt sikerrel. A lány édesapja, Farkas Imre azt mondta laptársunknak, bízott Uri Gellerben, és nem bánta meg, hogy akkor segítséget kért tőle.

A rablás (Forrás: Délmagyarország)


– Máig tartjuk a kapcsolatot. Bár ritkán beszélgetünk, és még annál is ritkábban találkozunk, mégis kijelenthetem, hogy 17 éve jó barátok vagyunk, kölcsönösen tiszteljük egymást. Az esküvőjére Magyarországról csak engem hívott meg – mondta Farkas Imre akkor.

Az emberrablók egyébként 1991. június 27-e és 30-a között még tizenháromszor telefonáltak. Többször megállapodtak a pénz és a lány „kicserélésében", ám a találkozó mindannyiszor kudarcba fulladt. Helga elrablói június 30-án este telefonáltak utoljára, ezután megszakadt a kapcsolat a lány fogva tartói és a család között. Soha többé nem jelentkeztek.

Fordulat

A nyomozás azonban egyszer csak fordulatot hozott. Igaz, Helga nem került elő, ám legalább elrablóinak egyikét bíróság elé tudták állítani és elítélni.

Farkas Helga igazolványképe

A rablás 30. évfordulóján, tavaly Kovács Lajos, az ORFK úgynevezett döglött ügyek osztályának volt a vezetője, nyugalmazott ezredes, aki maga is hosszú időn át dolgozott a Farkas Helga-ügyön, azt mondta a Délmagyarországnak: egy emberi gesztus és egy akkoriban nagyon divatos moncsicsi hozott fordulópontot a nyomozásban.

A bűnöző Csapó József egykori bűntársát, Juhász Benedeket 1995 augusztusában öt golyóval a fejében holtan találták meg a Kajánújfalu melletti öntözőcsatornában. Ekkor már volt arra utaló információ, hogy Csapónak és Juhásznak köze lehetett Helga eltűnéséhez, ám bizonyíték még semmire sem volt.

Kovács Lajos 1995-ben Juhász Benedek temetéséről vitte haza a megtört özvegyet. A rendőrautó visszapillantó tükrén egy akkoriban divatos moncsicsi lógott. A játékfigurát a nyomozó a nő kezébe nyomta, hogy hazaérve vigasztalja meg vele az édesapja elvesztése miatt kétségbeesett kislányát. Az özvegy némi vívódás után megtörte a csendet, és mindent elmondott a rendőrnek, amit férjétől, J. Benedektől hallott Farkas Helga elrablásá­­ról.

Megölhették Helgát

Kovács szerint elrablói valószínűleg megölték a diáklányt, a holttestét pedig valahol Orosháza–Gádoros–Szentes térségében gázolajjal öntötték le, és elégették. Juhász Benedek felesége is erről beszélt a nyomozóknak.

Farkas Helga 17 éves tűnt el  Forrás: Délmagyarország

Farkas Helga elrablása és tehetős apjának megzsarolása miatt 2000-ben a többszörösen büntetett Csapó Józsefet ítélték el. Csapó mellesleg 1996-ban kirabolta az orosházi vállalkozót, Fésű Pál Attilát, és a mintegy tízéves börtönbüntetése során rendszeresen látogatta őt egy olasz férfi. (Fésű és Palatinus Gábor, a Farkas Helga-ügy egykori nyomozója feltételezése szerint ő az északolasz maffia képviseletében járt el. Az olasz férfi nem tud magyarul, de Csapó beszél olaszul.) Csapó egykori bűntársát, Juhász Benedek holttestét a Kajánújfalu melletti öntözőcsatornában találták meg. Csapó ismerte a térséget, így rá terelődött a gyanú, majd Juhász megölésével meg is vádolták, ám 2000-ben a Legfelsőbb Bíróság jogerősen elítélte az emberrablás miatt, de a bűntársa megölésének vádja alól felmentette. A férfi letöltötte büntetését, majd Nagy-Britanniába költözött.

A becsületsértési ügy

Fésű Pál Attila időközben vádlott le egy becsületsértési ügyben, amit a rendőrség indított ellene. A Békéscsabai Járásbíróság előtt zajló ügy a Farkas Helga-ügyet is érinti és tanú benne a volt nyomozó Palatinus Gábor. Ő volt az, aki nyugdíjazása előtt elfogta a balástyai sorozatgyilkos rémet, valamint 1991-től ő volt az elrabolt Farkas Helga ügyében indult nyomozás egyik vezetője is a megyében.

A vállalkozó Fésű korábban fehérgalléros bűnözőknek nevezte a rendőrség több magas rangú vezetőjét és nyomozóját. A hírek szerint védett tanúként számontartott Fésű tizenegy évvel ezelőtt egy nagy gazdasági visszaélés nyomán életveszélyben volt, és a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága személyi védelmet rendelt el számára. Az orosházi rendőrkapitányság és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság több vezetője szerint azonban a férfi nem volt életveszélyben. A rendőrök tanúvallomásaikban nyilatkoztak is erről, ám a vállalkozó szerint ahelyett, hogy megvédték volna, őt fenyegették meg életveszélyesen. Fésű és a rendőri vezetők között elfajult vitából lett a Békéscsabai Járásbíróságon folyó becsületsértési per.

Fésű Pál Attila több szálon is kapcsolódik a Farkas Helga-ügyhöz, igaz, nem közvetlenül. 

A vállalkozó a becsületsértési perben a Farkas Helga-ügy egyik nyomozójával, Palatinus Gáborral azt akarja bizonyítani, hogy az ügy mögött az északolasz területeken erős Mala del Brenta maffiacsoportot kell keresni, amit szerintük a hatóságok nem tettek meg. Nem árt azonban tudni: a magyar rendőrségi nyomozásban az olasz szál fel sem merült.

Fésű és Palatinus szerint az olasz maffia a 31 éve történt emberrablás megoldásának kulcsa, s akár Farkas Helga holtteste is előkerülhet.

Palatinus 2017-ben hozta nyilvánosságra teóriáját a Farkas Helga-ügyről. Dél-Olaszországban, Calabria tartományban bukkantak rá arra a férfira, akinek tenyérlenyomatát egykor Helga sportkocsijának visszapillantó tükrén rögzítették a helyszínelők. Szerinte ez a titokzatos Z. lehetett a valódi főnök, Cs. József és J. Benedek csak közvetítő volt, a diáklányt egy olasz bűnözőkből álló csoport rabolhatta el 1991-ben. Az olasz kapcsolatot erősítheti Palatinus szerint az is, hogy Helga autójában egy lírát (pénzérmét) is találtak, míg az a fehér BMW, ami a szemtanúk szerint a diáklány autóját követte, Triesztben tűnt el végleg a hatóságok szeme elől. Olaszországban a maffiához kapcsolódó bűncselekmények sosem évülnek el, ezért még most is bíróság elé lehetne állítani a tetteseket.

Borítókép: Farkas Helgát ma is eltűntként keresi a rendőrség (Forrás: Police.hu)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.