Megépül a szuperkórház, csak átütemezik a projektet

A munka nem áll meg, csupán a fókuszt helyezik át – tudatta Bedros J. Róbert igazgatósági elnök.

2023. 09. 11. 18:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében a kormány visszavonta néhány korábbi döntését a múlt héten. Az egyik ilyen visszavont határozat a Dél-budai Centrumkórház (DBC) megközelíthetőségének fejlesztéséről szól, és egyebek mellett két autópálya-lehajtó építését tartalmazza. 

A változás azt nem érinti, hogy az 1,2 millió ember egészségügyi ellátásáért felelős intézmény Budapest XI. kerületének Dobogó nevű városrészében épül meg. 

Lapunk azt tudakolta, hogyan befolyásolja ez a döntés a köznyelvben csak szuperkórházként emlegetett beruházás megvalósulását.

A kormánynak továbbra is eltökélt szándéka a DBC felépítése, azonban a körülmények miatt kénytelen átütemezni a projektet, amely így egy későbbi időpontban valósul meg

– nyilatkozta a Magyar Nemzet megkeresésére a projekt előkészítését irányító Bedros J. Róbert. A DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta: mivel a külső kapcsolatokat – úthálózat, közművek – a szuperkórház környezetében várható fejlesztésekhez kell igazítani, a tervezést nem lehet százszázalékosan befejezni. 

A munka azonban nem áll meg, csak máshová helyezzük a fókuszt

– fogalmazott Bedros J. Róbert. A tervezési folyamat a végéhez közeledik, jelenleg a tervellenőrzés zajlik. Emellett a DBC Zrt. párhuzamosan dolgozik a jövőbeni feladat ellátásához szükséges működési szimulációkon. Ezek közé tartozik például a liftek, a műtők kihasználtsága vagy a szállító robotok forgalma, illetve megkezdődik az intézményfejlesztés előkészítése is. A cég jelenleg nyolc munkavállalót foglalkoztat, igazodva a megváltozott feladatmennyiséghez – tájékoztatott az elnök.

Mint ismertette, a DBC Zrt. alapítása óta nyolcmilliárd forintot használt fel, ebben benne vannak az eddig elkészült tervekért kifizetett összegek is – mondta az igazgatóság elnöke. Megjegyezte azt is: nyilvánvalóan mindenki arra kíváncsi, hogy mikor tud majd betegeket fogadni a Dél-budai Centrumkórház, de senki nem lát a jövőbe.

Az ukrajnai háború befejezése meggyorsíthatja a folyamatokat, de majd csak akkor szeretnék új határidőket mondani, amikor már biztosabbat tudunk

– tette hozzá dr. Bedros J. Róbert. 

Borítókép: Bedros J. Róbert szerint a szuperkórházat úgy tervezik meg, hogy lépést tartson az orvostudomány ugrásszerű fejlődésével (Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.