Megmikrózta a kint hagyott spagettit egy húszéves fiú, másnap belehalt

A holttestére a szülei találtak rá.

Forrás: Tények, Mirror2023. 09. 19. 17:58
spagetti Fotó: pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy riadalmat keltett a „sült rizs szindróma”, miután egy húsz éves fiú belehalt egy olyan étel elfogyasztásába, amit előtte nem tett be a hűtőszekrénybe – számolt be az esetről kedden a Tények a Mirror alapján. 

Több napig szobahőmérsékleten hagyta a bolognai spagettijét egy belga fiatal, majd miután visszamelegítette és megette, a barátaival edzeni indult. Amikor hazaért, a feje és hasa is fájni kezdett, nem sokkal később pedig hányás és hasmenés is gyötörte. Végül úgy döntött, hogy lefekszik aludni, holttestére másnap a szülei találtak rá. 

A boncoláson kiderült, hogy a fiú szervezetében megjelent a Bacillus cereus nevű baktérium, 

ami rendkívül káros toxinokat termel. A fiú halálát végül a baktérium által okozott ételmérgezés, azaz a „sült rizs szindróma” okozta. 

Az ételmérgezés ezen formája akkor alakulhat ki, ha száraz élelmiszereket – mint a rizs vagy a tészta – hosszabb ideig hagyják szobahőmérsékleten, vagy többször melegítik újra. Ez ugyanis tökéletes feltételeket biztosít a baktériumok elszaporodásához, amik a nyers, száraz élelmiszerekben fordulnak elő, de főzés során nem feltétlenül pusztulnak el. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.