Nagy riadalmat keltett a „sült rizs szindróma”, miután egy húsz éves fiú belehalt egy olyan étel elfogyasztásába, amit előtte nem tett be a hűtőszekrénybe – számolt be az esetről kedden a Tények a Mirror alapján.
Több napig szobahőmérsékleten hagyta a bolognai spagettijét egy belga fiatal, majd miután visszamelegítette és megette, a barátaival edzeni indult. Amikor hazaért, a feje és hasa is fájni kezdett, nem sokkal később pedig hányás és hasmenés is gyötörte. Végül úgy döntött, hogy lefekszik aludni, holttestére másnap a szülei találtak rá.
A boncoláson kiderült, hogy a fiú szervezetében megjelent a Bacillus cereus nevű baktérium,
ami rendkívül káros toxinokat termel. A fiú halálát végül a baktérium által okozott ételmérgezés, azaz a „sült rizs szindróma” okozta.
Az ételmérgezés ezen formája akkor alakulhat ki, ha száraz élelmiszereket – mint a rizs vagy a tészta – hosszabb ideig hagyják szobahőmérsékleten, vagy többször melegítik újra. Ez ugyanis tökéletes feltételeket biztosít a baktériumok elszaporodásához, amik a nyers, száraz élelmiszerekben fordulnak elő, de főzés során nem feltétlenül pusztulnak el.