Ételmérgezést okozhat a nem kellő ideig sütött szárnyas

Karantén idején olyanok is a tűzhely mellé állnak, akik általában készételeket fogyasztanak. Gyakorlatlanságuk miatt gyakrabban fordulhatnak elő kórokozókkal fertőzött élelmiszer okozta ételmérgezések.

2020. 05. 07. 12:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Járvány idején, házi karanténba kényszerülve otthon eszünk, szinte az összes ételt magunk készítjük . Az elmúlt hónapokban sok millió ember sütött otthon kenyeret, főzött olyat, amit korábban nem vagy ritkán. Az interneten lévő receptek között előkelő helyen szerepel a „hogyan süssünk, főzzünk csirkét” keresés. Csakhogy a nem kellő ideig sütött-főzött szárnyasok számos ételmérgezést okoznak. Solveig Langsrud, a Norvég Élelmezési, Halászati ​​és Akvakultúra-kutatási Intézet munkatársa szerint az emberek zöme a következő szabályt követi: ha a csirke színe rózsaszínről fehérre vált, minden rendben, mehet a tányérba. Valahogy úgy, mint amikor a hamburgerben a húspogácsa színe vörösről barnára változik.

A színváltás számukra azt jelzi, hogy az élelmiszer elérte azt a hőmérsékletet, amikor biztonságosan fogyasztható. Solveig Langsrud szerint ez nem így van. A PLOS One tudományos folyóiratban múlt héten közzétett tanulmány szerint – a kutatók öt európai ország hetvenöt háztartását személyesen ellenőrizték, további négyezerből pedig internetes adatfelvétellel tájékozódtak – a legtöbb otthoni szakács a hús színe és textúrája alapján döntött arról, hogy ­elkészült-e az étel vagy még főzi egy kicsit. Kevesen használtak húshőmérőt, azt állítva, hogy felesleges a vele való bajlódás, sok időt vesz igénybe és macerás a mérés.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján olvasható anyag szerint az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket Magyarországon leggyakrabban a szalmonella- és a Campylobacter baktérium okozza. A kampilobakteriózis-fertőzésekért többnyire a baromfihúsból készült, nem megfele­lően tárolt vagy hőkezelt, illetve a nyers baromfihússal szennyezett ételek felelősek. A norvégok éppen e két kórokozóból kevert koktélt fecskendeztek nyers csirkemellszeletekbe – a The New York Times szerint ezek a baktériumok évente több millió fertőzést okoznak az Egyesült Államokban, sok ezer ember kerül miattuk kórházba és több száz ember veszíti életét.

A kutatók a koktéllal szennyezett hússzeleteket sütőlapon addig melegítették, amíg a hús belső hőmérséklete elérte az 50-70 Celsius-fokot – és meglepő dologra jöttek rá.

Ha a hús belseje legalább hetvenfokos volt, az ott lévő baktériumok száma biztonságos szintre csökkent. A hús színváltása azonban már 55 Celsius-fokon megtörtént, de akkor még a hús belsejében nagyszámú kórokozó élt. Azaz csupán a hús kifehéredése nem jelenti azt, hogy a belsejében az összes kórokozó elpusztult. A kutatók azt üzenik, csak a kellően magas hőmérsékleten és megfelelő ideig tartó sütés-főzés pusztítja el a baktériumokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.