Megszólalt a rendőrség a Balatonba zuhant rendőrségi helikopter ügyében

A parancsnoki kivizsgálás szerint a helikopter műszakilag rendben volt, a pilóták jól képzettek, a haváriát is megpróbálták kezelni.

2023. 09. 08. 13:08
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tegnapi helikopter-balesettel kapcsolatos parancsnoki kivizsgálás megállapításairól Gál Kristóf ezredes, az ORFK Kommunikációs Szolgálat szolgálatvezetője, szóvivő doorstepen számolt be a sajtónak. 

Rendőrségi helikopter a Balatonnál. Fotó: Kurucz Árpád

Parancsnoki megállapítások

A helikopter minden előkészítésen, technikai vizsgán, éves és időszakos karbantartáson részt vett, azokon megfelelt. Repülésre alkalmas állapotban kezdte meg a gyakorlatot. 

A pilóták mindketten valamennyi képesítéssel és repülőorvosi minősítéssel is rendelkeznek. A repülési feladat végrehajtására az előírásoknak megfelelően felkészültek. Mi több, a repülési feladat végrehajtása során a bekövetkezett vészhelyzetet haladéktalanul, a szakmai protokollnak  megfelelően kezdték el kezelni, azonban ezen kísérleteik nem vezettek eredményre. 

A rendkívüli légi eseményekre vonatkozó eljárásrendnek megfelelően a Somogy Vármegyei Rendőrfőkapitányság  közlekedésrendészeti osztálya hivatalból eljárást indított. A repülőesemény vizsgálatát katonai légügyi hatóságként a Honvédelmi Minisztérium állami légügyi főosztálya és állami légi közlekedési balesetvizsgáló osztálya közösen folytatja.

A vizsgálatok lezárásig a légi baleset bekövetkeztének okáról megalapozott kijelentés nem tehető.

Ismert, a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, szeptember 7-én 14.44-kor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre a tó vizébe zuhant egy MD–500E típusú helikopter. A gép kétfős legénységét egy közelben tartózkodó hajó személyzete mentette ki, és komolyabb sérülés nélkül partra szállította őket.

A helikoptert még aznap a kora esti órákban kiemelték a Balatonból és elszállították.

Borítókép: Kiemelik a tóba zuhant rendőrségi helikoptert (Fotó: Origo/Ladóczki Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.