A Balatonba zuhant egy rendőrségi helikopter + videók

Balatonszéplak alsónál, Zamárdi közelében egy rendőrségi helikopter került bajba, a tóba zuhant és elmerült a vízben.

Forrás: SONLINE.HU2023. 09. 07. 16:34
Zamárdi Lezuhant rendőrségi helikopter
Fotó: Origo/Ladóczki Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezuhant egy légi jármű a Balatonnál csütörtök délután – adta hírül a Somogy vármegyei hírportál, a Sonline.hu.

Úgy tudják, hogy Balatonszéplak alsónál, Zamárdi közelében egy rendőrségi helikopter került bajba. A hírportál információi szerint

a gép a tóba zuhant és elmerült a vízben.

A gép kétfős legénységét egy közelben tartózkodó hajó mentette ki és komolyabb sérülés nélkül partra szállította őket.

A balesetről egy videó is készült:

A pilótákat mentőhelikopter szállította el az egyik közeli strand területéről, azonban – a Sonline értesülése szerint – szerencsére súlyos sérülés nélkül úszták meg a balesetet.

17:00
A helyszínre közben megérkeztek a búvárok is. Feltehetően azért, hogy felmérjék a műszaki mentés lehetőségeit.

Zamárdi Lezuhant rendőrségi helikopter
Fotó: Origo/Ladóczki Balázs

17:40

Egy uszály is érkezett a helyszínre, úgy hogy valószínűleg nemsokára megkezdődik a szerencsétlenül járt helikopter kiemelése a vízből.

Zamárdi Lezuhant rendőrségi helikopter
Fotó: Origo/Ladóczki Balázs

18:10

A Sonline információi szerint még csütörtökön szeretnék kiemelni a helikoptert a Balatonból, ám még nem tudni biztosra mikor kezdődhet meg a műszaki mentés.

Zamárdi Lezuhant rendőrségi helikopter
Fotó: Origo/Ladóczki Balázs

19:25

Közben ki is emelték a rendőrségi helikoptert a Balatonból.

Zamárdi Lezuhant rendőrségi helikopter
Fotó: Origo/Ladóczki Balázs

Az Országos Rendőr-főkapitányság az alábbi tájékoztatást adta ki a balesettel kapcsolatban: 

A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14.44-kor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD–500E típusú helikopter. A gép kétfős legénységét egy közelben tartózkodó hajó mentette ki, és komolyabb sérülés nélkül partra szállította őket. Az eset körülményeinek vizsgálata folyamatban van.

A PoliceHungary YouTube-csatornán tegnapelőtt feltöltött videóhoz azt írták, hogy a magasból szolgálnak és védenek a rendőrségi helikopterek. Annak érdekében, hogy minden helyzetben a megfelelő döntést tudják velük meghozni a Készenléti Rendőrség pilótái, rendszeresen gyakorlatozniuk kell. A héten is egy ilyen tréning zajlik a Balatonnál.

Az első amerikai fecskék voltak

A Készenléti Rendőrség használatában tizenegy darab MD–902 és négy darab MD–500E típusú helikopter van, az utóbbi forgószárnyas járt csütörtökön szerencsétlenül. Az MD–500E-k több mint három évtizede szolgálnak a magyar rendőrség légi kötelékében. Az MD–500-as amerikai helikopterek beszerzése már a rendszerváltozás előtt megkezdődött, az új, nyugati gépeket a MÉM Repülőgépes Szolgálatnál használták. Annyira kedvezők voltak a tapasztalatok, hogy szocializmus ide vagy oda, az addig használt szovjet eredetű gépek mellé az Egyesült Államoktól akart új forgószárnyasokat rendelni a Belügyminisztérium is.

A Légi Rendészeti Parancsnokság 1989-ben kapta meg az első MD–500-asát, amelyből 1991-ig összesen hatot állítottak üzembe R501-től R506-ig kiadott számozással. A HHelikopter.hu cikke szerint az amerikai gép a pilótán kívül csak három személyt szállíthatott, de nagy sebessége, jó manőverezőképessége és gazdaságosabb üzemeltetése miatt kiválóan bevált a speciális rendőri feladatok ellátásához. Az addig használt szovjet licensz alapján Lengyelországban gyártott Mi–2-es helikopter fogyasztása óránként 460 liter kerozin, az MD–500-asé mindössze 96–106 liter. További előnyt jelentett, hogy a fél évet is meghaladó nagyjavítást a Mi–2-eseken 1000 repült óra után kellett elvégezni, miközben az MD–500-asnál ugyanerre a munkára csak 3500 óra után került sor.

A BM által használt MD–500-asok közül sajnos többet is baleset ért. 1994. november 22-én a Ferihegyi repülőtér megközelítése közben a katasztrófában életét vesztette a légi rendészet akkori parancsnoka és mellette ülő pilótatársa is. Az R506-os helikopter sötétedés után, bonyolult időjárási körülmények között zuhant le, a bekövetkezett repülőeseményt a hajtómű szívótorok-jegesedése okozta.

Tíz évvel később, 2004 májusában Siófok-Kiliti repülőtéren, 2006 szeptemberében pedig Ferihegyen keletkezett repüléstechnikai hibából súlyos sérülés egy-egy MD–500-asban, de szerencsére egyik esemény sem járt halálos áldozatokkal vagy személyi sérüléssel. 2006. szeptember 18-án az R505-ös szolgálati feladatról tért vissza, amikor Ferihegyen leszállás közben, függeszkedő fázisban fél méterrel a föld felett megpördült, letörött a farka, majd az oldalára dőlt; a rotorja ezután még belecsapott a betonba, így a rotorlapátok törmelékei, illetve a helikopter alkatrészei mintegy százméteres körben szóródtak szét. A gépben elöl két rendőr, a jobb hátsó ülésében pedig (levett ajtóval) egy fotós ült. A történtek körülményeit a Katonai Légügyi Hivatal vizsgálta ki. A helikopter vezetője hátszélben próbált leszállni az 1-es terminálnál lévő műszaki előtéren. A nagy sebességgel érkező gépet a pilóta későn kezdte fékezni, ezért az túl nagy erővel érkezett a földre, így a főrotor beleütődött a faroklégcsavar tartójába. Ennek hatására a faroklégcsavar letörött, a gép pedig elkezdett a főrotor tengelye körül forogni, majd felborult és a rotorja darabokra törött. Az elsődleges megállapítások szerint a gép főegységei olyan súlyosan megsérültek, hogy gazdaságosan nem voltak javíthatók, ezért a gépet le kellett selejtezni.

Néhány éve, a Mi–2-esek selejtezése után a BM az MD–500-nál nagyobb, korszerűbb MD–902-esekből vásárolt tizenegy darabot.

Korábban beszámoltunk arról is, hogy a Holt-Tiszából való kiemeléssel zárult a Hunor-programba beválasztott négy űrhajósjelölt – Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Schlégl Ádám és Szakály András – túlélő kiképzésének a vízi része Szolnokon, még július végén.

Borítókép: A baleset helyszínén zajló mentési munkálatok. (Fotó: Origo/Ladóczki Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.