időjárás 18°C Malvin 2023. október 1.
logo

Porkoláb Imre: A katonai alapú kutatás az ország fejlődését is segíti

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.19. 22:42
Porkoláb Imre: A katonai alapú kutatás az ország fejlődését is segíti

A honvédelmi alapú kutatás-fejlesztés célja nemcsak a hadsereg, hanem az egész ország fejlődésének elősegítése – mondta Porkoláb Imre dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa, egyben a NATO DIANA (Észak-Atlanti Védelmi Innovációs Akcelerátor) innovációs hálózat igazgatótanácsának elnökhelyettese kedden Budapesten, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) és a Honvédelmi Minisztérium szervezésében létrejött NATO DIANA Innovációs Hét című rendezvényen elmondott beszédében.

A magyar kutató-fejlesztő műhelyeket és munkájukat a főleg európai befektetők és védelmi szakemberek számára bemutató előadáson Porkoláb Imre miniszteri biztos kiemelte, hogy a legmodernebb technológiák átvételén és egyes védelmi eszközök gyártásán túlmenően olyan hozzáadott értékek előállítása a kitűzött stratégiai cél, amelyek más területeken is hasznosulhatnak; így nem véletlen, hogy az ország valamennyi kutató-fejlesztő központja számára adott a különböző projektekben való részvétel lehetősége.

PORKOLÁB Imre
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

Példaként említette a fegyverek kutatás-fejlesztését, a távvezérelt- és önvezető járművek fejlesztését,

a robotikát és ezek tesztelését, a biotechnológiai kutatásokat, valamint az anyagvizsgálati- és tesztelő tevékenységet, amelyek eredményeit többek között a humánegészségügyben és a környezetvédelemben is szeretnék hosszú távon is felhasználni.

További fontos célnak nevezte a hozzáadott értéket felmutatni képes kis- és közepes vállalkozások bevonását az együttműködésbe,

mert úgy véli, hogy a magyar kutatók problémamegoldó- és a vállalkozások alkalmazkodó képességében is vannak további tartalékok.

Gulyás Balázs, a Magyar Kutatási Hálózat vezetője a rendezvényt megnyitó beszédében azt emelte ki, hogy a 48 magyar kutatóintézet és ezek 116 kutatócsoportjának már futó, illetve tervezett kutatásainak négy pillére a biztonság és védelem területén kívül a zöld átmenet, az egészséges életmód és a digitális átállás további elősegítése, fejlesztése.

Szabó Gábor, a szegedi ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás kutatóközpont (ELI-ALPS) vezetője pedig a lézerközpont legújabb kutatási projektjeit mutatta be. Az előadók a prezentációik után a miniszteri biztossal együtt eszmecserét folytattak a jelenlévő, mintegy 180 meghívott szakmai érdeklődővel, továbbá a lehetséges befektetők kérdéseire is válaszoltak.

Borítókép: Porkoláb Imre a NATO DIANA (Észak-Atlanti Védelmi Innovációs Akcelerátor) innovációs hálózat igazgatótanácsának elnökhelyettese előadást tart a Védelmi Innovációs Kutatóintézet (VIKI) és a Honvédelmi Minisztérium szervezésében létrejött NATO DIANA Innovációs Hét címû rendezvényen a budapesti Bálnában 2023. szeptember 19-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.