Puskás Péter: Nem tájékoztatta strandolókat a szennyvízről a baloldali városvezetés

Kiss László óbudai polgármester felelős a helyzetért a helyi Fidesz frakcióvezetője szerint.

2023. 09. 12. 14:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tájékoztatta a baloldali városvezetés a strandolókat és sportolókat arról, hogy hígított szennyvizet engedtek a Dunába a Római-partnál a Pók utcai és a békásmegyeri szivattyútelepről – számolt be a Hír TV. Mint az a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) adataiból kiderült, júniusban és júliusban tizenegyszer történt meg a szennyvíz folyóba öntése, az augusztusi adatok kikérése folyamatban van.

Puskás Péter, az Óbudai Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy nagyon furcsa az egész történet. Emlékeztetett, hogy még az előző ciklusban a kormánypárti vezetés kezdte a strand terveztetését, mivel a Dunába nem ömlött szennyvíz, és a dunai fürdőzés hagyományát akarták feleleveníteni. A tervezésnél az jelentett gondot, hogy nagy esőzés esetén az esővíz a szennyvízzel összekeveredve a Dunába ömlik a szennyvíztelepről, aminek nem elégséges a kapacitása. Mivel erről mindenkinek volt tudomása, ezért csak folyamatos monitorozással szabad a strandot üzemeltetni – mutatott rá a frakcióvezető.

Amikor a szennyvíz Békásmegyernél a folyóba ömlött, az FCSM szólt az önkormányzatnak, aminek le kellett volna pár napra zárnia a strandot, vízminőségmérést végeztetni és jó eredmény esetén a strandot újranyitni, ám az Óbudai Fidesz az elérhető felületeken nem talált erről tájékoztatást. Szükség volna egy nagyobb puffer-szennyvíztározó építésére, amivel sem az FCSM, sem az Óbudai Önkormányzat nem törődik. Puskás Péter kijelentette: 

Kiss László óbudai polgármester felelőssége egyértelműen megállapítható, hiszen az előzetes tanulmányokban az állt, hogy kiemelten figyelni kell a lakosság tájékoztatására, valamint a strand lezárására.

 

Mint arról a Magyar Nemzet korábban cikkezett, dokumentummal igazolható, hogy a Csatornázási Művek július 13-án, strandidőszakban beleengedte a szennyvizet a Dunába, amely közvetlenül a Római-part mellett csorgott lefelé a folyón. Óbuda-Békásmegyer önkormányzata akkor nem zárta le a strandot, csak augusztus elején. 

Borítókép: Római-part (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.