Rekordközeli utas választotta idén a balatoni vonatokat

A helyjegyköteles vonatok átlagos kihasználtsága az előző évi 58-ról 60 százalékra emelkedett.

2023. 09. 09. 12:54
null
Budapest, 2023. február 25. Három összekapcsolt KISS emeletes motorvonat 1200 utassal elindul a Nyugati pályaudvarról 2023. február 25-én. Elõzõleg a pályaudvaron sajtótájékoztatót tartott Pafféri Zoltán, a MÁV elnök-vezérigazgatója, Mosóczi László, a MÁV-START vezérigazgatója és Homolya Róbert, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezetõ igazgatója abból az alakalomból, hogy mind a negyven KISS emeletes motorvonat forgalomba állt. MTI/Lakatos Péter Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi év után ismét rekordközeli utasforgalom volt a MÁV-START balatoni járatain, amelyeken – az előszezontól, május közepétől a főszezon végéig – 2,3 millió menetjegyes utazás volt – közölte a MÁV Zrt. az MTI-vel. Mint írták, csak a főszezont figyelembe véve, a déli part továbbra is kiemelkedően népszerű, oda 1,3 millió, az északira pedig 580 ezer menetjegyes utazás történt.

A legtöbben a tanítás előtti utolsó hétvégét használták ki, augusztus 25–26-án 38-40 ezer napi viszonylati jegyvásárlást rögzített a MÁV-START, ezt az augusztus 18–19. és július 14–16. közötti napok eredményei követték. A vasúttársaság kiemelte, hogy ezen felül többek között díjmentesen (például 6 év alattiak, 65 év felettiek), illetve vármegye- és országbérletekkel is igénybe lehet venni a balatoni járataikat, ezen utazások nem szerepelnek a megadott adatokban. A balatoni helyjegyköteles vonatok átlagos kihasználtsága az előző évi 58-ról 60 százalékra emelkedett. 

 

A legsikeresebb helyjegyes járat a Záhonyból – Debrecenen, Szolnokon át – Fonyódra közlekedő Aranypart expressz volt, másodosztályon átlagosan 92 százalékos kihasználtságot mértek 

 

– tették hozzá.

Jelezték, hogy a Szegedet és Kecskemétet Balatonszentgyörggyel összekötő Aranyhíd expresszvonaton is kiemelkedő, 84 százalékos volt az ülőhelyfoglaltság. Fontos fejlesztésnek nevezték a keleti országrészből közlekedő expresszvonatok esetében, hogy idén már elsőosztályú kocsiban is lehetett utazni a Balatonhoz.

Felhívták a figyelmet arra, hogy szeptember 24-ig kiterjesztett utószezoni menetrend szerint továbbra is sűrű közlekedéssel, átszállás nélküli eljutást biztosít a MÁV-START a Balatonhoz Budapestről és több dunántúli városból.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.