időjárás 11°C Helga 2023. október 3.
logo

Szemeteskukákat mosnak a ferencvárosi szökőkútban + fotó

Magyar Nemzet
Forrás: Metropol
2023.09.18. 07:27 2023.09.18. 14:38
Szemeteskukákat mosnak a ferencvárosi szökőkútban + fotó

Köztéri szökőkútban mosták a szemeteskukákat a Baranyi Krisztina vezette Ferencvárosban – számolt be a Metropol. A lap azt írta, hogy a IX. kerületi Markusovszky tér közelében sikerült lencsevégre kapni, ahogy 

két közterületi alkalmazott hatalmas kukákat próbál a szökőkút vizében kitisztítani.

Fotó: Metropol

A szokatlan művelet veszélyeiről, járványügyi kockázatáról Bense Tamás háziorvos a portálnak elmondta: a szemeteskuka kimosása elkülönülten kell hogy történjen, tekintettel arra, hogy nagyon sok minden kerülhet bele.

– Ebbe a „nagyon sok mindenbe” olyan dolgok is beletartoznak, amelyek miatt egészségügyi, járványügyi kockázata van annak, ha valaki a köztéri szökőkútnál mossa ki a kukákat. Arról nem is beszélve, hogy akkor sem helyénvaló ez, ha zacskókban dobjuk ki a szemetet. A zacskó ugyanis nagyon könnyen sérülhet, kiszakadhat vagy átázhat – fogalmazott a háziorvos. Hozzátette: a nagyon sok mindenbe az emberi, valamint az állati ürülék is beletartozik.

Vegyük például csak a pelenkázást vagy azt, hogy nem mindenhol található kutyaürülék-tartó szemetes. De belekerülhetnek például gyógyszermaradványok is.

Ez azért jelent már önmagában óriási fertőzési kockázatot, mert aki érintkezésbe kerül a baktériumokkal – például a gyerekek, akik a vízbe tudnak nyúlni, ahhoz a felülethez hozzá tudnak érni, ahol a kukákat mosták előtte vagy a földről felvesznek valamit –, ott sok betegség várható. Ez általában a gyomrot és a bélcsatornát érinti, tehát hányás, hasmenés jelentkezhet, mely akár több héten át is tart, és kiszáradáshoz, kórházi kezeléshez vezethet.

A háziorvos azt is elmondta,

csak olyan helyen szabad kitakarítani és kimosni a szemeteskukákat, ahol nem szivárog a földbe a szennyvíz.

A lap megkérdezte a baloldali vezetésű önkormányzatot, szerintük rendjén van-e a kukák efféle tisztán tartása, spórolás miatt adták-e ki erre az utasítást, vagy önhatalmúlag választották ezt a módszert a munkások, és ha ez utóbbi, akkor ki ellenőrzi őket, és ki a felelős ezért. A portál egyelőre nem kapott választ.

Borítókép: Kukát mosnak a szökőkútban a IX. kerületben (Fotó: Metropol)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.