Több mint tíz kilométeren folytatódik a balatoni bringakörút felújítása

A Balatont körbeölelő, mintegy 205 kilométeres körút felújítása 2019-ben kezdődött el. Mára több mint a felén, 114 kilométeren végeztek a munkálatokkal.

Forrás: MTI2023. 09. 07. 17:44
NAGY Bálint; KONCZ Zsófia
Tarcal, 2023. június 28. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyûlési képviselõje és Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelõs államtitkára kerékpározik a Tokaj kör kerékpáros útvonal elsõ ütemének átadásán Tarcalon 2023. június 28-án. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 10,5 kilométernyi szakaszon folytatódik a balatoni bringakörút felújítása Balatonudvari és Vonyarcvashegy között – jelentette be csütörtökön Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedési államtitkára Balatongyörökön.

A Zala és Veszprém vármegyében most induló rekonstrukció közel nettó 550 millió forintba kerül, és az év végéig befejeződik a felújítás – tette hozzá.

A politikus jelezte: a kerékpározás turisztikai szempontból és a napi munkába járás eszközeként is jelentős közlekedési alternatíva. Kiemelten fontos ugyanakkor, hogy biztonságos feltételek között lehessen kerékpározni, erre pedig leginkább a kerékpárutak adnak lehetőséget.

Magyarországon az elmúlt években mintegy 340 kilométernyi új bicikliút épült és közel 220 kilométernyi lett felújítva.

Országszerte 336 kilométernyi új szakasz építése és 220 kilométer felújítása van előkészítő szakaszban vagy már meg is kezdődtek ezeknek a munkálatai – ismertette Nagy Bálint.

Elkészült a Budapestet a Balatonnal összekötő 108 kilométeres biciklis nyomvonal is, 

amelynek megvalósításánál nem a legrövidebb és leggyorsabb út volt az elsődleges, hanem a biztonság – emlékeztetett a politikus, majd hozzátette: a Balaton mellett már a Tisza-tó is körbebiciklizhető.

A Balatonnál nemcsak az északi parton folytatódik a rekonstrukció, hanem ezzel párhuzamosan Siófoknál is felújítási munkálatok indultak. A déli parti város és Pécs közötti bringaút első szakaszaként mintegy két kilométeres nyomvonal újul meg bruttó 65 millió forintból – említette még az államtitkár.

Borítókép: Koncz Zsófia és Nagy Bálint kerékpározik a Tokaj kör kerékpáros útvonal első ütemének átadásán Tarcalon (Fotó: MTI/Vajda János)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.