Új szennyvíztisztító telep épült Békésszentandráson

A tisztított szennyvíz most már nem a település legféltettebb természeti kincsét, a holtágat terheli.

Forrás: MTI2023. 09. 21. 7:15
Budapest, 2023. március 18. A Fõvárosi Csatornázási Mûvek (FCSM) Zrt. Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepének elõülepítõ medencéje a közelgõ víz világnapja alkalmából tartott nyílt napon 2023. március 18-án. Az ENSZ március 22-ét nyilvánította a víz világnapjává, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhetõ tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Budapesten évente körülbelül három Tisza-tónyi szennyvízmennyiséget tisztítanak meg a szennyvíztisztítók annak érdekében, hogy a befogadó Duna élõvilágát megkíméljék a szennyezõdésektõl. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szennyvíztisztító telep épült a Békés vármegyei Békésszentandráson 1,7 milliárd forint uniós támogatásból – adta hírül a település önkormányzata. A forrást a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) nyerték el. A kivitelezés 2019 tavaszán kezdődött, a munkálatokat a Magyar Vakond Út és Építőipari Kft. végezte.

A korszerűsített telep a már meglévő szennyvíztisztító területén épült, naponta 660 köbméter hidraulikai kapacitással, és 5977 lakos egyenérték-biológiai terhelhetőséggel

– írták. A fejlesztés során 1050 méter szennyvíz-nyomóvezeték is épült a mintegy 3400 lakosú, Szarvashoz közeli nagyközségben.

Sinka Imre (független) polgármester a beruházás kapcsán kiemelte: a szennyvíztisztító telep megépítése Békésszentandráson az elmúlt húsz év legnagyobb önkormányzati beruházása volt.

A fejlesztés azért is fontos, mert így a tisztított szennyvíz nem a település legnagyobb és legféltettebb természeti kincsét, a holtágat terheli, hanem a Hármas-Köröst, ami vízminőségi szempontból sokkal nagyobb befogadó.

Az üzemeltetést az Alföldvíz Zrt. végzi, amely jelenleg négy vármegyében, 131 településen 61 szennyvíztisztító telepet üzemeltet, 4200 kilométer csatornahálózattal rendelkezik, és 22 millió köbméter szennyvizet tisztít meg évente.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.