„A családi fészek nem temető!”

Közös edukációs kampányt indítanak a temetkezési szervezetek azért, hogy segítsenek megérteni, milyen hatásai lehetnek, ha a sírkert helyett a családi otthonban helyezik el az urnákat.

Forrás: MTI2023. 10. 24. 12:47
temetés, temető Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évről évre két-öt százalékkal nő az urnás temetkezések aránya Magyarországon, azonban sokak számára nincs megfelelő tájékoztatás arról, hogy milyen kihívások járnak a hamvak otthoni elhelyezésével – mutattak rá a kampányt elindító temetkezési szervezetek.

Több száz temetőben, tízezer nyomtatott tájékoztató kiadvánnyal, egy, a témával foglalkozó honlappal és médiamegjelenésekkel szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a hozzátartozóknak milyen segítő és támogató rendszer áll rendelkezésükre, amellyel könnyebben tudnak eligazodni a kegyeleti kérdésekben.

Magyarországon az urnás temetések aránya hetven, Budapesten kilencvenöt százalék és a megyei jogú városokban is jóval az országos átlag feletti.

A szervezetek úgy fogalmaztak: „a családi fészek nem temető!” A hazaszállított, majd otthon tartott hamvak esetében fennáll a lehetőség, hogy ez a megoldás nem nyújtja a közös búcsú átélésének „élményét”, ellentétben a hagyományos szertartásokkal, amelyekkel méltó módon emlékezhetünk meg a hozzátartozóról. 

Továbbá az urna otthoni tárolása veszélyeztetheti a közeli hozzátartozók jogát a kegyeletgyakorlásra és az elhunyt emlékének tiszteletben tartására – írták, megjegyezve: 

a méltó és tiszteletteljes elbúcsúzás fontos része az egészséges gyász folyamatának, így ennek alapos átgondolása létfontosságú.

Az edukációs kampányt az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete, a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete, a Magyarországi Krematóriumok Szövetsége és a Magyar Temetkezési Kellékgyártók Egyesülete indította.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.