Végső nyugalomra helyezték Sólyom Lászlót

A temetési szertartást megelőzően az elhunytért felajánlott szentmisét a Jézus Szíve Jezsuita Templomban tartották. Sólyom László, aki 2005 és 2010 között volt Magyarország köztársasági elnöke, hosszú betegség után, életének nyolcvankettedik évében, 2023. október 8-án hunyt el.

Forrás: MTI2023. 10. 18. 14:58
FELFÖLDI László; SÓLYOM László
Budapest, 2023. október 18. Felföldi László pécsi megyéspüspök beszédet mond Sólyom László volt köztársasági elnök búcsúztatásán a Fiumei úti sírkertben 2023. október 18-án. Sólyom László - aki 2005 és 2010 között volt Magyarország köztársasági elnöke - hosszú betegség után, életének nyolcvankettedik évében, 2023. október 8-án hunyt el. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eltemették Sólyom László volt köztársasági elnököt a Fiumei úti sírkertben. Az Alkotmánybíróság első elnökét a nemzeti emlékhely 10-es parcellájában, felesége mellett helyezték örök nyugalomra római katolikus szertartás szerint.

SÓLYOM László
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Landi Balázs, a volt államfő titkárságvezetője, tanítványa, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának egyetemi docense búcsúbeszédében elmondta: Sólyom László annyira megbecsülte az ajándékba kapott élet értékét, hogy „újra és újra meghalt érte”, először felesége, Erzsébet halálát követően.

Hozzátette: a volt államfő mindvégig egymaga és otthon ápolta feleségét, akinek halála megrendítette. Ezt követően a volt államfő szinte teljesen visszavonult a nyilvánosság elől, és 75 évesen egyedül, egyhuzamban végiggyalogolta az El Camino hatszáz kilométer hosszú zarándokútját – közölte. Landi Balázs úgy fogalmazott: „nagy utat járt be, meghalt egy másik életért”. A titkárságvezető azt mondta:

Sólyom Lászlónál két évvel felesége halála után betegséget diagnosztizáltak, amit a volt köztársasági elnök úgy emlegetett, „szolidaritásrák”.

Komoly kockázattal járó műtéten esett át. Elmondta, ezt a „halálát” is nagyon tudatosan élte meg: alig egy év alatt összeállították a Sólyom László életművét magában foglaló háromkötetes gyűjteményes művet, Documenta címmel, miközben, talán legidősebb emberként Magyarországon, megtanult repülőgépet vezetni, majd levizsgázott és pilótaengedélyt szerzett.

Újabb két év után ismét kiújult a volt köztársasági elnök betegsége, aki a kezeléseket követően teológiai írások fordításába kezdett.

Alig másfél év alatt megtanult annyira olaszul, hogy lefordította magyarra Andrea Riccardi szerkesztésében megjelent Ferenc pápa és az ő ideje című könyvet – jegyezte meg. Landi Balázs arra is kitért: 

ekkor kérte meg Sólyom László, hogy a temetésén, a szertartást vezető papon kívül, csak ő beszéljen.

 

SÓLYOM László
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A betegség ismételt kiújulása, majd a sokadik műtét után Sólyom László óriási erővel és töretlen derűvel tért vissza a fordításhoz, két új témában mélyedt el: egyfelől a többségi világban futótűzként terjedő, tömegeket magával ragadó „kereszténységgel”, másfelől Kína vallásos életével foglalkozott – mondta.

De a „szolidaritásrák” ezúttal már nem adta meg neki a „szokásos két év türelmi időt”

 – mondta búcsúztatójában a titkárságvezető, aki azt is közölte, hogy Sólyom László idén februárban még felgyalogolt a Zengőre. Landi Balázs azt mondta, ha visszatekintünk Sólyom László tartalmas élete különböző, mind okait, mind módját tekintve eltérően meghatározó életszakaszaira, lehetetlen egyetlen jelzőt, legyen az akár a „tudós”, akár az „alkotmányos”, vagy éppen az „elvhű”, kiemelni, mert valójában mindezek együtt jellemeznék őt. Úgy folytatta: 

lényegtelen a jelző, ember volt, aki egyszeri és megismételhetetlen, és ennélfogva önmagában méltóságteljes érték.

Amiben ugyanakkor mégis kitűnt, hogy ő ezt az ajándékba kapott értéket halála pillanatáig tudatosan megélte, őrizte, képviselte és gyarapította – fogalmazott.

A temetési szertatást végző Felföldi László pécsi megyés püspök azt mondta: Sólyom Lászlótól tanulhattunk és a jövőben is tanulnunk kell akár köztársasági elnökként, akár alkotmánybíróként, vagy egyetemi tanárként mondott egykori gondolatait hallgatva vagy olvasva.

SÓLYOM László
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A püspök arról beszélt: a krisztusi példabeszéd szerint minden emberi élet, ahogy minden ház is, a lerakott alapoktól függ, azon áll vagy omlik össze. Hangsúlyozta: Sólyom László nagyon tudatosan, erős akarattal, mély hittel erre a megrendíthetetlen sziklára építette életét, emberi küldetését.

Ennek a rendíthetetlen sziklának a három sarokköve Sólyom László csendes, de nagyon határozottan megélt hite, az embertársaihoz fűződő kapcsolata, valamint családja volt, hitvese, gyermekei, unokái és dédunokái, akiket féltő módon, de okosan szeretett – mondta, majd kiemelte: 

Sólyom László életében az irgalmasság, a jótékonyság és az egymásra figyelés nem csak szavak voltak,

hiszen nem sokkal azt követően, hogy 2010 augusztusában kiköltözött a Sándor-palotából, önkéntesnek jelentkezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Széll Kálmán téri melegedőjébe, és teljes titokban, korábbi elnökként a „hajléktalanok alázatos szolgájává tette magát”. 

Hetente négyszer felült a hajnali öt órás buszra, a zsíroskenyerezőben kezdett, és még azt megelőzően távozott, hogy az első hajléktalan emberek megérkeztek volna – idézte fel a püspök, hozzátéve, hogy amikor a miértekről kérdezték, akkor a volt államfő azt válaszolta, szeretne hasznos lenni. Felföldi László hangsúlyozta:

Sólyom László intellektuális és morális ereje, emberi tartása igazodási pontot jelentett és jelent számunkra ma is.

A szertartáson megjelent Novák Katalin államfő is, aki közösségi oldalán emlékezett meg a volt köztársasági elnökről.

Jelen volt a szertartáson Áder János és Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a kormány több tagja, Karácsony Gergely főpolgármester, a diplomáciai testületek, az egyházak és a parlamenti pártok képviselői, valamint az Alkotmánybíróság több tagja is.

Borítókép: Sólyom László búcsúztatása a Fiumei úti sírkertben (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.