Antifák is tüntetni akarnak Sopronban, ahová neonácik hirdettek gyűlést

Forró hétvége elé néznek a soproniak és a megerősített rendőrség. A neonácik háromnaposra tervezett találkozóját a Momentum mellett osztrák és magyar antifák is meg akarják akadályozni.

2023. 10. 02. 16:22
Proteste nach Urteil gegen Lina E. - Leipzig
urn:newsml:dpa.com:20090101:230603-911-015983 Fotó: Robert Michael Forrás: DPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi állás szerint forró hétvége vár Sopronra, hiszen háromnapos találkozót hirdettek oda osztrák neonácik, akiket német, olasz, sőt ukrán elvtársaik is a helyszínen akarják majd támogatni. A Der Standard című német lap híradása nyomán a Momentum rátelepedett az ügyre, és ellentüntetést hirdetett Sopronba. Ma pedig jött a hír, hogy osztrák és magyar antifák szombaton vonulásos ellentüntetést tartanak a városban.

Határozott fellépést ígérnek a neonácik, de az antifák ellen is  (Forrás: Farkas Ciprián Facebook-oldala)

A Magyar Nemzet értesülése szerint 

a hatóságok és a titkosszolgálatok ugyancsak a legnagyobb fokozatba kapcsolva készülnek a soproni hétvégére. 

Még az sem zárható ki, hogy egyik-másik tüntetést betiltják, ha azok időben és területen, illetve útvonalban megegyeznek egymással.

A város vezetése egyébként hivatalosan nem értesült a készülődő neonáci hétvégéről. Farkas Ciprián polgármester elutasítja mind a szélsőjobbot, mind a szélsőbalt.

A város polgármestere elutasítja mind a szélsőjobb, mind a szélsőbal törekvéseit (Forrás: Farkas Ciprián Facebook-oldala)

A rendőrség is csak informálisan szerzett tudomást az akcióról. A Police.hu portálon közölték: tudomásukra jutott, hogy október 6-án, 7-én és 8-án neonáci szervezetek terveznek egy közösségi eseményt megtartani Sopronban. A rendezvény egy szélsőjobboldali találkozó, melyre várhatóan radikális szimpatizánsok érkeznek Európa országaiból, így okkal feltételezhető a náci ideológia, a nyílt antiszemitizmus, a rasszizmus megjelenése.

Magyarország – közismerten jelentős eredményeket elérve – zéró toleranciát hirdetett ezekkel a jelenségekkel szemben, melyeket a jog eszközeivel is üldöz. A szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben a rendőrség határozottan, ellentmondást nem tűrően, az elkövetés súlyának arányában fog fellépni, amennyiben szükséges.

A kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes közrend és közbiztonság fenntartása érdekében a rendőrség a szükséges intézkedéseket megteszi, együttműködve a társszervekkel és az önkormányzattal – hangsúlyozták.

Az antifák soproni fellépéséről a közismert magyar antifa szervezet, a kommunista pártból kiszakadt Vajnai Attila-féle Európai Baloldal – MMP2006 nevű csoportosulás adott hírt. Az antifasiszta demonstrációt az Európai Baloldal szervezi, és Ausztriából is várnak tiltakozókat.

Azt írják: a különböző országokból érkező neonáci csoportok rendezvényt szerveznek Sopronban, ami ellen nemzetközi ellentüntetést jelentettek be magyar antifasiszták. A neonáci szervezetek egy holokauszttagadó vezetőjükre akarnak emlékezni.

Az antifasiszták szerint ilyen eseményt még privát helyen sem lehet megtartani, mert az durván sérti a nemzetközi jogot és az alaptörvény által védett értékeket is.

Az antifasiszták október 7-én 12 órakor gyülekeznek Sopronban, a vasútállomásnál, ahonnan később vonulást terveznek a városban.

A rendőrség igen kényes és egyben nehéz helyzetben van. A szólásszabadság deklaráltan alapjog, így betiltani addig nem lehet egy rendezvényt vagy egy tüntetést, amíg az törvényt nem sért. Ilyen ok lehet például tiltott jelképek viselése vagy éppen a közrend jelentős megzavarása. A két ellenérdekelt fél találkozása Sopron utcáin pedig akár felidézheti Lipcsét, ahol múlt héten – immár sokadszor – utcai barikádokat emeltek, gyújtogattak és rendőrökre támadtak antifák.

Azt sem lehet kizárni, hogy Sopronban megismétlődik a februári budapesti embervadászat, amikor zömmel német antifák támadtak járókelőkre csak azért, mert katonai jellegű ruhában voltak.

 

Borítókép: Lipcse az antifa terrorját nyögi (Fotó: DPA/Robert Michael)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.