Antifákat vertek, most bíróság előtt kell felelniük a visszavágóért

Nem kerülhetik el a felelősségre vonást a szélsőjobboldaliak sem, ha más nézeteket vallókra támadnak és összeverik őket. Jogállamban ugyanis mindenkinek be kell tartani a törvényeket. Ez az egyik tanulsága annak, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) befejezte a nyomozást a két antifát összeverő gyanúsítottak ellen.

Forrás: PESTI SRÁCOK2023. 10. 11. 22:04
FRANCE - ANTIFASCIST DEMONSTRATION IN TRIBUTE TO CLEMENT MERIC IN PARIS
FRANCE-SOCIAL-ANTIFASCIST DEMONSTRATION IN TRIBUTE TO CLEMEN Fotó: ANNA MARGUERITAT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádemelés következhet két magyar férfi ellen, akik még februárban a szélsőjobboldali nézetek vallók Becsület Napi rendezvénye ellen tüntetni igyekvő két antifát vertek össze a Budai Várban. A fővárosi rendőrök befejezték a nyomozást a Budai Vár területén februárban elkövetett bántalmazás ügyében – közölte ma a BRFK. A rendőrök nem fejtették ki bővebben, hogy milyen rendezvény miatt történt a verés, ami egyébként egyfajta visszavágónak is felfogható volt.

A hivatalos közlés szerint egy gyűlésre tartott Budapesten három 17-18 éves fiatal 2023. február 11-én 13 óra körül, amikor az I. kerületben, a Várfok utca és az Ostrom utca sarkán egy nagyobb csoportból kirohant két férfi, és rájuk támadt. Az egyik fiút és a lányt ököllel arcon ütötték, a lány el is esett, a szemüvege lerepült. A közelben tartózkodó rendőrök azonnal közbeléptek, és megakadályozták a további bántalmazást, így orvosi ellátást igénylő sérülés nem keletkezett. Az egyik férfit a helyszínen elfogták, társának sikerült elmenekülnie, őt a nyomozás során a rendőrök egy napon belül azonosították.

Mivel a beszerzett adatok alapján az elkövetők a sértetteket vélt politikai nézeteik miatt bántalmazták, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztályán az 53 éves Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei és a 30 éves Fejér vármegyei férfit közösség tagja elleni erőszak bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A gyanúsítottak megtagadták a vallomást. A nyomozók szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, az iratokat az ügyészségre küldték meg.

A PestiSrácok.hu hivatalos értesülése szerint a két gyanúsított a Becsület Napja nevű szélsőjobboldali rendezvény résztvevői, a megtámadottak pedig a rendezvény ellen tüntető antifák voltak. A verés pedig részben a helyszíni szóbeli összetűzés következménye, részben az egy nappal korábbi fővárosi antifatámadás visszavágója volt.

Emlékezetes, februárban Budapest négy helyszínén összesen nyolc terepmintás ruhát viselő lengyel, német és magyar állampolgárokat vert brutálisan össze tíz – tizenöt zömmel német antifa, akik a Becsület Napja rendezvény elleni szélsőbaloldali tüntetésekre érkeztek a magyar fővárosba.

A verőemberek mintegy fele nő volt. Az álarcban, falkaként viperákkal, ólmos kesztyűben, vascsövekkel és kalapáccsal támadók közül nyolcan bizonyítottam a hírhedt német szélsőbaloldali rohamosztag, a Hammerbande tagja. Közülük egy – egy férfit és nőt, valamint egy olasz szélsőbaloldali nőt elfogtak. Utóbbi és a német férfi ma is letartóztatásban van, a német nő bűnügyi felügyelet alatt áll, ami azt jelenti, hogy e-mailben kell rendszeresen jelentkeznie a BRFK-nál, a PestiSrácok.hu úgy tudja, ez meg is történik.

A februári embervadászat miatt még további hat, a Hammerbande rohamosztaghoz tartozó németet köröz a BRFK. Egyikük, Johan Guntermann fejére a minap tűztek ki a német hatóságok tízezer eurós vérdíjat. A hírhedt antifa terrorlegény három éve illegalitásban van, ő a Hammerbande vezetőjének, Lina Engelnek az élettársa, a terrorbanda szellemi atyja. Guntermann az egyik legbrutálisabb támadó volt a fővárosi embervadászat során.

Az antifák büntetőügyében néhány napja fejezte be a nyomozást a BRFK, és az ügyészségen a sor, hogy vádat emeljen a gyanúsítottak ellen. Csak úgy, mint az antifákat verők esetében is.

Borítókép: illusztráció (Forrás: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.