Évtizedek óta nem látott vadállat bukkant fel Záhonynál + videó

A faj példányai óriási területeket képesek bejárni, leginkább a fiatalokra jellemző, hogy akár sok száz kilométert is kóborolnak.

Forrás: SZON2023. 10. 13. 12:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döbbenetes látvány fogadta azokat, akik Záhonynál autóztak néhány napja: egy jávorszarvast láttak a Záhony és Zsurk közötti körforgalomnál szerda reggel. Az állatról sikerült felvételt készíteni, amelyen az látszik, hogy a hatalmas szarvasféle nyugodtan sétálgat az út mentén – számolt be róla a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Hírportál.

A nagyobb bikák marmagassága meghaladhatja a két métert, súlyuk akár a hét mázsát is, de a tehenek is nyomhatnak akár fél tonnát. Óriási területeket képesek bejárni, leginkább a fiatalokra jellemző, hogy akár sok száz kilométert is kóborolnak.

Legutóbb 1989-ben tévedt vadon élő jávorszarvas Magyarországra, sajnos akkor vadászok kilőtték az állatot. A mostani törvények szerint viszont ez már tilos, ugyanis nem szerepel a vadászható fajok listáján – emlékeztetett a lap.

 

Borítókép: Jávorszarvas (Forrás: Magyarmezőgazdaság.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.