Egyre többször látnak medvét az Aggteleki Nemzeti Park területén

Legutóbb múlt csütörtökön, Jósvafőtől délre ólálkodott az állat.

Forrás: BOON2023. 10. 04. 20:26
null
Torja, 2021. augusztus 21. Az emberek közelségéhez hozzászokott fiatal barna medve az erdélyi Kovászna megyében található Torja község közelében 2021. augusztus 21-én. MTI/Veres Nándor Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen megszaporodtak a medveészlelések tavasz óta az Aggteleki Nemzeti Park területén. Az utóbbi hónapokban leginkább Aggtelek és Jósvafő település környékén jelent meg a nagyragadozó – írja a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hírportál. Jelezték, hogy mivel a medve egyedül van és meglehetősen nagy testű, a legvalószínűbb, hogy párkereső hímről van szó.

Legutóbb múlt csütörtökön Jósvafőtől délre, egy vadászati szórón ólálkodott az állat. Június közepén szintén egy szórón látták a barnamedvét, az Aggtelek-Jósvafő között vezető közúttól északra található erdőterületen.

A portál mindkét település polgármesterét megkereste az üggyel kapcsolatban. – Körbeérdeklődtem a lakosság körében, és senki sem mondta, hogy látta volna a medvét. Korábbi medveészlelésekről sem tudtak beszámolni. A legutóbbi esetről mi is csak a híradásokból értesültünk. Részünkről ez nem okozott meglepetést – közölte Jóna Gábor, Jósvafő polgármestere.

Rőczei Patrik, Aggtelek polgármestere kiemelte, hogy körülbelül másfél hónapja az édesapja és a bátyja bálahordás közben találkoztak a medvével. 

– Mivel nem volt náluk okostelefon, ezért sajnos nem tudták levideózni, de alig hittek a szemüknek, mert élőben teljesen más látni, mint képen. Az állat meglehetősen nagy testű volt, és nem nagyon ijedt meg a gép zúgásától sem – tette hozzá.

A polgármester  kiemelte, hogy a medve még előrébb is jött tíz méterre, hogy megnézze a traktort, de aztán mégis inkább a távozás mellett döntött. Közölte, hogy az embereknek sikerült megőrizniük a nyugalmukat, abban bíztak, hogy a gép fülkéjébe valószínűleg nem tör be a ragadozó. Feltételezte, hogy ugyanarról az állatról van szó, amit Kecsőben a szlovák határ túloldalán észleltek. Szerinte egy 50 kilométeres körzetet járhat be a környéken.

– Jelenlétére szóban is figyelmeztetjük a lakosságot, hogy sötétedés után senki ne sétáljon ki a határba. 

A helyi és a környékbeli lakosok nem járnak gombászni sem, mivel a barnamedve fel-feltűnik. 

A községben mindenki tart tőle, senki sem szeretne belebotlani, hiszen mégiscsak veszélyes nagyragadozóról van szó – húzta alá Rőczei Patrik.

A polgármester biztos benne, hogy ez a turizmusra is hatással lesz, amely főleg a Kéktúra helyi szakaszát érinti. Szerinte kevesebben indulnak majd útnak az erdőbe, de úgy vélte, hogy Aggtelek vonzereje továbbra is erős.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.