Ezekre a pillérekre épül a családbarát politika

A családokért felelős államtitkár ismertette: a kormány olyan intézkedéseket vezetett be, amelyek az élet minden területén képesek segítséget nyújtani.

2023. 10. 27. 12:18
HORNUNG Ágnes
Budapest, 2022. december 8. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelõs államtitkára köszöntõt mond a Gyermekfejlõdési kérdõív a kisgyermekek fejlõdésének nyomonkövetése szolgálatában címû konferencián a Néprajzi Múzeumban 2022. december 8-án. MTI/Kovács Anikó Fotó: Kovács Anikó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az otthonteremtés, az anyagi biztonság és a választás szabadsága jelenti azt a három pillért, amire a kormány családbarát politikája több mint tíz éve épül – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára egy budapesti díjátadón. Hornung Ágnes a Családokért díj és a Családbarát munkahely díj átadóján kiemelte, hogy a kormány olyan intézkedéseket, támogatásokat vezetett be, amelyek az élet minden területén, minden nehézség esetén képesek segítséget nyújtani.

– A családbarát politika három pillérre épül: az otthonteremtés támogatására, ugyanis a saját otthon biztonságérzetet ad, a támogatásokkal és adókedvezményekkel az anyagi biztonság megteremtésére, hogy a családoknak ne kelljen nélkülözniük semmilyen körülmények között, valamint a választás szabadságának megadására, hogy a gyereket vállalóknak ne kelljen lemondaniuk a munkavállalásról, a karrierépítésről – részletezte az államtitkár.

A legújabb családtámogatási intézkedést szerdán jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter. A csok plusz konstrukcióval felvehető hitel összege gyerekszámtól függően 15 millió, harmincmillió, illetve ötvenmillió forint lesz, háromszázalékos kedvezményes kamat mellett. Az első közös otthon megvételekor elegendő tízszázalékos önrész. A hitel futamideje 10-től 25 évig terjed. A kölcsönt az édesanyák 41 éves korukig vehetik fel, de kétéves átmeneti időszakban azok az idősebb nők is élhetnek vele, akik igazoltan 12 hetes áldott állapotban vannak.

A kedvezményes kamatozású kölcsön telekvásárlásra nem használható fel, ugyanis az a cél, hogy fedél legyen a családok feje fölött. Az első közös otthon érdekében nyolcvanmilliós határt szabtak meg, lakásbővítés vagy új lakásba költözés esetén 150 millió forint a limit.

Az első évben csak a háromszázalékos kamatot kell fizetni, és ha megszületik a gyermek, egyéves hitelmoratóriumot lehet kérni. A második és minden további gyermek után tízmillió forintot elengednek a tartozásból.

Csák János közölte azt is, hogy november közepére kidolgozzák az új otthonteremtési támogatási szabályokat, a támogatás felülről nyitott, azaz bárki megkaphatja, aki szeretné. Hozzátette: lakáscserére is lehet igényelni a támogatást, ebben az esetben az önrész húsz százalék. Az igénylés feltételeiről elmondta, hogy értelemszerűen házastársak vehetik fel a támogatást, amennyiben pedig a vállalt gyermek nem születik meg, a hitelt vissza kell fizetni. Örökbefogadás esetén ugyanazok a szabályok érvényesek.

A családpolitikát Orbán Viktor miniszterelnök is kiemelte a ma reggeli rádióinterjújában. Arról is beszélt, hogy a kormány családpolitikai megfontolásai mélyén az az egyszerű összefüggés áll, hogy 

ha van gyerek, van jövő, ha nincs gyerek, nincs jövő.

A kormány legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy segítse az embereket abban, hogy vállalhassak gyerekeket. Hangsúlyozta, a kormánynak nem dolga, hogy meggyőzze, rábeszélje az embereket a gyermekvállalásra. Ehelyett az a feladata, hogy segítsen, az emberek ne ütközzenek olyan akadályba, ami visszatartja őket a gyermekvállalástól.

Egy éve dolgoznak a 2024. január 1-jével bevezetendő új támogatási formán, ami a régi városi csokot váltja, alkalmazkodva a megváltozott pénzügyi körülményekhez. A csok plusz bevezetésével az egy, két, három gyermeket vállaló családok komoly segítséget kapnak az önálló otthon megteremtéséhez – szögezte le a kormányfő.

 

Borítókép: Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.