Jön a csok plusz, változnak a családtámogatások + videó

Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra mellett Csák János kulturális és innovációs miniszter ismertette a kormány döntéseit.

2023. 10. 25. 18:14
GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra (Fotó: MTI/Soós Lajos)
Kormányinfó Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország legcsaládbarátabb kormányzatával él, az elérhető családtámogatások közül a csokot 233 ezer család vette igénybe 2015 óta, összesen 754 milliárd forint értékben – idézte fel a kormányzati tájékoztatón Csák János kulturális és innovációs miniszter.

Bejelentette: a kormány mai ülésén áttekintette, hogyan tudják a családtámogatási rendszert a jelenlegi piaci viszonyokhoz igazítani. Az a szándék, hogy a támogatást minél több család igénybe tudja venni, és minden kívánt gyerek meg tudjon születni – hangsúlyozta.

A falusi csok megmarad, az ötezer fő feletti településeken 

új konstrukciót vezetnek be csok plusz néven.

A hitel összege gyerekszámtól függően 15 millió, 30 millió, illetve 50 millió forint lesz, háromszázalékos kedvezményes kamat mellett. Az első közös otthon megvételekor elegendő tízszázalékos önrész. A hitel futamideje 10–25 évig terjed. A kölcsönt édesanyák 41 éves korukig vehetik fel, de kétéves átmeneti időszakban azok az idősebb nők is élhetnek vele, akik igazoltan 12 hetes áldott állapotban vannak.

A kedvezményes kamatozású kölcsön telekvásárlásra nem használható fel, ugyanis az a cél, hogy fedél legyen a családok feje fölött. Az első közös otthon érdekében nyolcvanmilliós határt szabtak meg, lakásbővítés vagy új lakásba költözés esetén 150 millió forint a limit.

Az első évben csak a háromszázalékos kamatot kell fizetni, ha megszületik a gyermek, egyéves hitelmoratóriumot lehet kérni. A második és minden további gyermek után tízmillió forintot elengednek a tartozásból.

A falusi csok esetében egységesítették a gyermekek után járó, vissza nem térítendő támogatás rendszerét – sorolta az intézkedéseket Csák János.

A kulturális és innovációs miniszter az otthonteremtési támogatással kapcsolatban közölte azt is, hogy 

november közepére kidolgozzák az új otthonteremtési támogatási szabályokat, a támogatás felülről nyitott, azaz bárki megkaphatja, aki szeretné. 

Hozzátette: a jövőben megszületendő gyermekeknél lehet élni a lehetőséggel, de akinek a jövőben születik gyermeke, az már az új rendszerben a második gyermek után járó magasabb összeget veheti fel. Lakáscserére is lehet igényelni a támogatást, ebben az esetben az önrész 20 százalék. – Az államilag támogatott kamat is marad három százalék – hangsúlyozta.

Az igénylés felvételeiről elmondta, hogy értelemszerűen házastársak vehetik fel a támogatást, amennyiben pedig a vállalt gyermek nem születik meg, a hitelt vissza kell fizetni. Örökbefogadás esetén ugyanazok a szabályok érvényesek.

 

Izrael, EU-költségvetés, Krausz Ferenc kutatása

Gulyás Gergely közölte: a kormányülésen az általános biztonsági helyzetet is értékelték és az izraeli háborúról is szó volt. Beszámolt róla, hogy egyetértenek a ma elfogadott politikai nyilatkozattal a terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról. A kormánytagok elítélik a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását, és együttérzésüket fejezik ki azokkal, akik elszenvedték a támadásokat, elvesztették hozzátartozójukat, szeretteiket.

Orbán Viktor miniszterelnök beszélt az izraeli miniszterelnökkel, Szijjártó Péter pedig az izraeli külügyminiszterrel. – Mindent meg kell tenni az eszkaláció elkerülése érdekében, a cél az államok közötti háborúk megakadályozása, hogy a térségbeli országok is megőrizzék stabilitásukat, főként a migrációs országok – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Elvárásnak nevezte, hogy a jelenlegi helyzetben mindenki legyen tekintettel az áldozatokra. A gyülekezési jogot illetően világos határ van, a terror melletti szimpátiatüntetéseket betiltották, ezekre a jövőben sem lesz lehetőség – szögezte le Gulyás Gergely.

A Gázában rekedt túszok kiszabadításáért mindent megtesznek, eddig több mint 400 embert hoztak haza. 

Tizenöt magyar van jelenleg is Gázában, velük a kapcsolattartás folyamatos. 

– Veszélyben, de épségben vannak, a kormány mindent megtesz azért, hogy mielőbb haza tudjanak jönni – mondta a miniszter.

Egy költségvetés-módosítási javaslatot tett le az asztalra az Európai Bizottság, ezt nem tudja támogatni a magyar kormány. Brüsszel több pénzt kér, egyrészt a migrációs paktum miatt, melyet a magyar fél elutasít, másrészt a brüsszeli bürokraták fizetésemelésére, amit megint csak nem támogat a magyar kormány. Ukrajna támogatását sem tartják ebben a formában indokoltak – ismertette Gulyás Gergely.

Csák János emlékeztetett: két honfitársunk is Nobel-díjat kapott idén. A kormány a mai ülésén jóváhagyta Krausz Ferenc kutatási programját, és döntött arról, hogy további 75 millió forintot szánnak a professzor orvostechnikai fejlesztéseire.

 

Lengyel választások, Momentum, Gyurcsány

A magyar kormány tiszteletben tartja a lengyelországi választások eredményét, és gratulálnak a kormányalakító pártnak – szögezte le Gulyás Gergely a Magyar Nemzet kérdésére. A miniszter úgy látja, üzenetértéke van, hogy a Momentum képviselői nem szavaztak a parlamentben ma elfogadott terrorellenes határozati javaslatra. Cseh Katalin közismert magyarellenes politikussal győzködte Brüsszelt, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó uniós támogatásokat – emlékeztetett.

Gyurcsány Ferencékkel sosem volt közös ünnep – reagált a DK elnökének beszédére, amely szerint október 23. megszűnt közös nemzeti ünnepnek lenni. Felidézte: Gyurcsány Ferenc felesége nagyapjának része volt az 1956-os forradalom vérbe fojtásában, erről az unoka nem tehet, de arról igen, hogy még nem volt világos nyilatkozata ebben a témában. Azok után pedig végképp nem lehet közös ünnep, hogy Gyurcsány Ferenc szemeket lövetett ki – tette hozzá.

 

Uniós elnökség, orosz kapcsolatok

Gulyás Gergely szerint elhalkultak azok az uniós hangok, amelyek megpróbálták Magyarország uniós elnökségét gáncsolni. – Egyszer volt erre kísérlet, de olyan közel van az időpont, hogy ennek sok esélye nem is lenne, és hazánkkal olyan tagállam ad elnökséget, ami már adott, és az egy sikeres időszak volt az unió életében, többek közt hosszú tárgyalás alatt lévő ügyeket is le lehetett zárni – emlékeztetett.

A magyar–orosz találkozóról elmondta: hazánknak világos álláspontja van az orosz–ukrán háborúról, ugyanakkor energiakitettségünk jelentős Oroszország felé, ezekről tárgyalt Orbán Viktor Putyinnal. – Az elsőben a tűzszünettel és béketárgyalásoknál nem jártunk sikerrel. 

Hosszú távú háborúra rendezkedett be Oroszország, ami mind nekünk, mind Ukrajnának rossz hír 

– közölte a miniszter, aki aláhúzta: Magyarország nemcsak az orosz–ukrán háború kapcsán szorgalmaz tűzszünetet, hanem Izrael kapcsán is. De itt nem államközi háborúról van szó, hanem egy terrorszervezet támadásáról Izrael állammal szemben – szögezte le.

 

Kamatstop, Schengen bővítése

Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy a kormány novemberben tárgyal a kamatstopról, és akkor dönthetnek az intézkedés meghosszabbításáról.

Románia schengeni csatlakozásáról, az úzvölgyi temető gyalázásáról azt mondta: távol áll a jószomszédi viszonytól és az alapvető kegyeleti érzésektől is. – A magyar érdek a határon túl élő magyarokat is magába foglalja. Egymillió magyar él Erdélyben, az ő érdekük, hogy határellenőrzés nélkül járhassanak át a határon – mutatott rá a miniszter. Hozzáfűzte: a jószomszédi viszony nem csak szavakban kell hogy megnyilvánuljon. – Nekünk megfelelő eszközt kell alkalmazni, ha valamivel nem értünk egyet, és az nem Schengen akadályozása – szögezte le.

A szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mellett a rendkívüli időponthoz illeszkedve rendkívüli vendégként kapott szót Csák János kulturális és innovációs miniszter.

 

Borítókép: Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.