Orbán Viktorral egyeztetett a magyar Nobel-díjas fizikus

A miniszterelnök és a kormány több tagja tudománypolitikai megbeszélést tartott Krausz Ferenccel a karmelita kolostorban.

2023. 10. 25. 10:06
CSÁK János; GULYÁS Gergely; ORBÁN Viktor; PALKOVICS László; KRAUSZ Ferenc
Egyeztetés a Karmelita kolostorban a magyar Nobel-díjas fizikussal Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárgyaláson a világhírű magyar tudós által vezetett Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ (CMF) 2030-ig tartó stratégiai céljainak megvalósításához szükséges intézkedéseket tekintették át Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány többi tagjával közösen. Az egyeztetés alapján véglegesíti a kormány azt az előterjesztését, mely a kutatások további kormányzati támogatását célozza – tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. 

A Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ weboldalán olvasható leírás szerint a kutatásokat egy cél vezérli: az emberi egészség monitorozása olyan módon, hogy a vérplazma molekuláris összetételében bekövetkező legapróbb változásokat a legmodernebb ultrarövid impulzusú lézertechnológiával vizsgálják.

Céljuk, hogy az infravörös molekuláris ujjlenyomat 

a következő generációs molekuláris diagnosztika egyik sarokköve legyen, új utat nyitva a lakosság egészségének átfogó vizsgálatára.

Krausz Ferenc nemrég arról beszélt egy interjúban, hogy a Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ jelenleg nem kap támogatást az Európai Uniótól, teljes mértékben magyar finanszírozású intézmény, amit értékelni kell.

– A célom az, hogy az a fajta preventív orvoslás, amit létre szeretnénk hozni elsőként a világon itt, Magyarországon, gyorsan elterjedjen az egész világon, mert erre a kereslet minden más országban is megvan, csakúgy, mint Magyarországon – hangsúlyozta a kutató.

Ezekről a kutatásokról, a Nobel-díjról és életútjáról is nyilatkozott Krausz Ferenc a Magyar Nemzetnek.

 

Borítókép: A miniszterelnök és a kormány több tagja tudománypolitikai megbeszélést tartott Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikussal a karmelita kolostorban (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.