Orbán Viktor: Nemzeti konzultáció indul + videó

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában adott interjút, ahol beszámolt a legfrissebb kormányzati döntésekről és a brüsszeli EU-csúcs fejleményeiről.

2023. 10. 27. 7:20
ORBÁN Viktor
Brüsszel, 2023. október 27. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad a Kossuth Rádiónak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) brüsszeli képviseleti irodájában az Európai Unió állam- és kormányfõinek kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója idején, a második napon, 2023. október 27-én. Balra Törõcsik Zsolt mûsorvezetõ. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Késő éjszakáig tartottak a megbeszélések az uniós csúcson, ennek legfontosabb témája a közös költségvetés megemelése volt több mint hatvanmilliárd euróval, mások szerint százmilliárd euróval – számolt be a miniszterelnök. A többletet Ukrajna megsegítésére és a migráció kezelésére szeretné fordítani az Európai Unió. – Eltelt három év, van az EU-nak egy költségvetése, ami hétéves időtartamra szól. Most pedig azt mondják a brüsszeli pénznyelők, hogy adjunk még pénzt – fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett: Magyarország nem engedte be a migránsokat, és ezért nem kell együtt élni olyan konfliktusokkal, amelyek korábban nem voltak jelen az országban.

A migránsokkal együtt behozták a terrort és a bűnözést Európába. Ennek a jelentőségét a magyarok talán kevésbé érzik, mert nálunk ilyen nincsen

– szögezte le a miniszterelnök.

Arról is beszámolt, hogy az uniós bürokraták szerint jó lenne egy kis tartalékot képezni, és a bérük emelésére is szükség lenne. A kormányfő komoly tárgyalásra alkalmatlannak minősítette az egész uniós költségvetési javaslatot. – Ezt visszadobtuk, hogy jöjjenek elő egy komoly javaslattal – rögzítette Orbán Viktor.

 

Új uniós stratégia kell, jön az új nemzeti konzultáció

A miniszterelnök fontosnak nevezte, hogy legyen egy stratégiánk, amit el akarunk érni, s ehhez kell a pénzt rendelkezésre bocsátani. Kifejtette: amivel belevitték az uniót a háborúba, az a stratégia megbukott. – Ma már mindenki tudja, csak nem meri kimondani, hogy ez a stratégia megbukott. Minden katonai szakértő kimondja, hogy Ukrajna a fronton nem fog győzni – állapította meg a kormányfő. Hozzátette: Magyarország végig ezt az álláspontot képviselte.

Az ukránoknak nyerni kell, az oroszoknak veszíteni, az elnöknek bukni kell: ez volt az európai stratégia

– részletezte. A miniszterelnök szerint azért kell változást elérni Brüsszelben a következő választásokon, mert olyan vezetőink vannak, akik nem tudják kezelni ezt a problémát. Hozzátette: az EP-választásokon meg kell találni azokat a vezetőket, akik össze tudják hangolni az országok irányítóinak munkáját.

Mi most azt akarjuk, hogy legyen egy újabb nemzeti konzultáció. Fontos, hogy az embereknek adjunk lehetőséget, hogy elmondják, mit szeretnének. Így a kormány magabiztosan tárgyalhat Brüsszelben

– mondta Orbán Viktor. A novemberben induló új nemzeti konzultáció során 10-11 kérdésben kérik ki az emberek véleményét. Szerinte Brüsszelben változtatni kell a migráció és a gazdaságpolitika ügyében is, mert képtelen gazdasági ötletek is vannak az asztalon.

 

Mi mondjuk meg, ki jön Magyarországra

– Amikor 2015-ben azt mondtuk, hogy a migráció rossz dolog, akkor éppen csak meg nem feszítettek bennünket – emlékeztetett a kormányfő. Hozzátette: ma majdnem minden ország ugyanezt képviseli, ezt a csatát megnyertük. Mint mondta, a migránsoknak kívül kell maradniuk az országon, amíg el nem bírálják a kérvényüket. – Ezt kellene csinálni egész Európában – jegyezte meg. Úgy látja, hogy lesznek még nehéz pillanatok előttünk a migráció ügyében.

– Olyan migránsokat engednek be, akik a déli határon megtámadják a rendőreinket. Még lőnek is. Utána engedjük be őket a saját országukba? Ezek képtelen dolgok – szögezte le a kormányfő. Orbán Viktor szerint Brüsszelben sokat kell harcolni azért, hogy megértessék a brüsszeli bürokratákkal, hogyan működik az élet valójában.

– Itt ülnek egy buborékban. Azt gondolják, leírnak valamit egy papírra, és az meg fog történni. Minden döntésnek emberszaga van. Ahol konfliktus van, ott mindenhol emberi tényezők vannak. Nem migránsokat engedtek be általában. Beengedték a migránsokat különböző kulturális adottságokkal. Nem lehet az emberekre úgy tekinteni, mint egy emberi kísérletre – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: más civilizációból jött emberekről beszélünk. A miniszterelnök személy szerint az iszlámot nagy kulturális teljesítménynek tartja.

Csak az a kérdés, hogy mit keres ez itt, mikor mi egy teljesen más kultúrában felnőtt világ vagyunk. Ki garantálja, hogy ennek a két világnak az ilyen tömegessé váló együttéléséből jó dolog jön ki, és nem konfliktus? Ennek olyan kockázata van, amit, én azt javaslom a magyaroknak, ne vállaljunk. Harcoljuk ki magunknak, hogy mi mondjuk meg, ki jön Magyarországra

– mondta a kormányfő.

 

Kína és a zöldenergia

A miniszterelnök felidézte: élt huszonhat évet a kommunizmusban, és nehezen mondja azt, hogy volt bármi jó is ebben. Hozzátette: Magyarország, amikor 1990-ben elérte a szabadságot, akkor jó kínai–magyar kapcsolatunk volt. A baloldalon is volt hagyománya a kínai kapcsolatok erősítésének.

Néhány év kérdése, és Kína a világ legerősebb gazdasága lesz. Ez egy óriási lehetőség, ha le tudjuk vetíteni a gazdasági kapcsolatok nyelvére

– mutatott rá Orbán Viktor. A zöldenergiáról szólva kiemelte: elő kell állítani, amiben a kínaiak nagyon jók. – Ezután el kell tárolni az energiát. A verseny ma abban zajlik, hogy ez a tárolási képesség meddig tartható el, az utóbbiban pedig a kínai cégek a legjobbak. Nekünk keresni kell azokat a pontokat, ahol a felzárkózásunkat gyorsítani tudjuk, és a kínaiakkal való együttműködés vezérfonala a zöldenergia – ismertette.

 

Új csok a gyermekvállalás érdekében

A szerdai kormányinfón bejelentett csok plusz programról a miniszterelnök kifejtette: a kormánynak az a legfontosabb feladata, hogy segítse az embereket a gyerekvállalásban.

Ha akarod, hogy legyen gyereked, akkor ne ütközz olyan problémába, ami ebben megakadályoz

– jelezte Orbán Viktor. Hozzáfűzte: a falusi csok eddig is jól ment, de a városi csok iránti kereslet visszaesett, ezért kellett új konstrukciót kidolgozni, amin már egy éve dolgoznak.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádiónak az MTVA brüsszeli képviseleti irodájában (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.