Új kínai autógyár szemelte ki hazánkat?

Orbán Viktor a kínai útja során a BYD első emberével is tárgyalt, Komáromban már működik a márka elektromosautóbusz-gyára, most pedig lehet, hogy a cégóriás hazánkat választja autógyártásra is a kiszemelt országok közül.

2023. 10. 23. 16:43
LANTOS Csaba; ORBÁN Viktor
Sencsen, 2023. október 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó cége, a BYD autógyárban, a dél-kínai Sencsenben 2023. október 19-én. Balra Vang Csuan-fu, a BYD alapító-elnöke (b), jobbra Lantos Csaba energiaügyi miniszter (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínai autógyár épülhet Magyarországon. A jelek a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójára mutatnak, a BYD-re – írta meg hazai külgazdasági források alapján a G7.

A portál szerint a BYD akár két gyárat is építhet a kontinensen. Magyarország az akkumulátorgyártásban jelen lévő kínai nagyberuházások miatt kerülhet szóba. A gyár építésére öt ország lehet esélyes: hazánk mellett Franciaország, Lengyelország, Németország és Spanyolország. 

A döntés akár már idén megszülethet.

Azért is esedékes idén a bővítés, mivel a G7 szerint 2025-ben már el szeretnék kezdeni a gyártást.

A BYD már nem számít ismeretlen márkának Magyarországon, Komáromban már működik a márka elektromosautóbusz-gyára. Az ott gyártott buszok pedig a Volánbusz kötelékének részeként már több magyar nagyvárosban is csendes utazást biztosítanak. Emellett ahogy a Magyar Nemzet is beszámolt róla, 

Fóton száz új munkahelyet teremt a cég.

Mindemellett nemrég Magyarországon is megvásárolhatóvá vált az országban két helyen is a BYD három autója, hamarosan pedig érkezik még egy haszongépjármű is. Pátyon pedig ipari és elektronikai termékeket készítenek és értékesítenek.

Illusztráció Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Orbán Viktor a kínai útja során a BYD első emberével is tárgyalt – erről a Magyar Nemzet is beszámolt. A találkozón tájékoztatást adtak a vállalat felépítéséről, magyarországi tevékenységéről – a komáromi autóbuszgyár és a fóti akkumulátor-összeszerelő üzem működéséről –, majd bemutatták a BYD által készített legmodernebb elektromosautó-modelleket.

ORBÁN Viktor; VANG Csuan-fu
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A BYD nemrég kezdte meg az európai terjeszkedést. Jelenleg Európában 18 országban lehet tőlük autót vásárolni, köztük Magyarországon is. A gyártó célja, hogy 2030-ra a három legnagyobb európai villanyautó-értékesítő között szerepelhessen.

A kínai konszernnek azért lehet fontos egy – vagy akár több – európai gyár létesítése, mivel az Európai Bizottság azt vizsgálja, hogy az Európába importált kínai elektromos autókat gyártó cégek kapnak-e olyan állami támogatásokat, amelyek tisztességtelen versenyelőnyt biztosítanak nekik – írja a Vg.hu. A vizsgálat következménye szubvencióellenes vámok kivetése lehet. Az európai gyártással azonban ezek a vámok kikerülhetők lehetnének.

Nem a BYD az egyetlen kínai márka, aminek az autógyára országunkba érkezhet.  A szintén kínai GWM is egy európai gyár létesítését tervezi. 

Magyarország is a gyárépítésre esélyes területek között szerepel tervükben.

Hazánk mellett még a keletnémet tartományok és Csehország is az esélyesek közt van – számolt be a Villanyautosok.hu.

Borítókép: Orbán Viktor, Lantos Csaba és Vang Csuan-fu (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.