„A holokauszt óta nem öltek meg ennyi zsidót” – Több ezren álltak ki Izrael mellett Budapesten + galéria és videó

Több ezren vettek részt este a Duna-parti holokauszt-emlékműnél, a Duna-parti cipőknél, az Izrael melletti szolidaritási tüntetésen. A demonstráció felszólalói hangsúlyozták: a holokauszt óta nem érte Izraelt és a zsidó népet ilyen gonosz támadás.

2023. 10. 10. 21:45
szolidaritási tüntetés Izrael mellett
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sosem láttam ezen a téren még ennyi Izrael-barát embert – jelentette ki az Izrael-párti demonstráción Jákov Hadasz-Handelszman. Magyarország izraeli nagykövete megjegyezte: hozzászoktak már a terrorhoz, de ami szombaton történt, arra nem voltak felkészülve.

szolidaritási tüntetés Izrael mellett
Yacov Hadas-Handelsman, Magyarország izraeli nagykövete (Fotó: Havran Zoltán)

– A Hamász kegyetlen terroristái a náci különítményekre emlékeztető módon mészárolták le válogatás nélkül a bekerített fiatalokat, nőket és gyerekeket. Egyetlen jó érzésű ember sem maradhat csendben az ilyen aljas és bestiális tömeggyilkosságok láttán.

Harcolnunk kell és győzni fogunk, mert jobbak vagyunk és mert nincs más alternatívánk

– szögezte le a nagykövet. Hozzátette: ennek a támadásnak is volt egy szponzora, ez pedig nem más, mint Irán.

A holokauszt óta nem öltek meg ennyi zsidót

– hangsúlyozta. A rendezvény szervezői kiemelték: elítélik a palesztin terrort és kiállnak Izrael mellett.

szolidaritási tüntetés Izrael mellett
Fotó: Havran Zoltán

A tüntetésen felszólalt Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze és az esemény egyik főszervezője, Kulifai Máté, a Hetek főszerkesztő-helyettese, valamint üzenetet küldött Izraelből Robert C. Castel magyar származású biztonságpolitikai szakértő, a Neokohn munkatársa is, aki harcol jelenleg a Hamász ellen.

Fel kell készülni arra, hogy egy abnormális világban is be tudjunk rendezkedni egy normális létre

– üzente a szakértő.

A rendezvény közös gyertyagyújtással végződött. 

Szerdán 18 órától szolidaritási istentiszteletet is tartanak a Dohány utcai zsinagógában a Hamász terroristái által szombat hajnalban megtámadott Izrael mellett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) szervezésében.

szolidaritási tüntetés Izrael mellett
Fotó: Havran Zoltán

A szolidaritási istentiszteleten a rabbinikus teendőket Frölich Róbert országos főrabbi látja el. Beszédet mond Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke és Mester Tamás, a BZSH elnöke, a Mazsihisz alelnöke. Közreműködik Ferenczi Eszter orgonaművész, Fekete László főkántor, Király Miklós operaénekes és Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész.

szolidaritási tüntetés Izrael mellett
Fotó: Havran Zoltán

A résztvevők kifejezték: mélységesen aggódnak a megtámadott Izraelben élő szeretteikért, rokonaikért, barátaikért, hittestvéreikért, de bíznak a zsidó állam erejében. 

Hozzátették, kérik az örökkévalót, hogy áldja meg Izrael Államot, „megváltásunk első lépését, oltalmazza azt kegyelme szárnyai alatt és terítse ki fölötte békéje sátrát! Erősítse meg szent földünk védelmezőinek kezét, mentse meg őket! Istenünk, díszítsd fel őket a győzelem koronájával!” – fogalmaztak.

Borítókép: Jelenet az Izrael-párti demonstráción (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.