Budapesten találkoznak a külföldről támogatott pártok és a támogatóik

Budapest főpolgármestere szerint a populisták ma a vegetáriánusokat, a bevándorlókat és különböző kisebbségi csoportokat támadnak.

2023. 10. 11. 10:31
null
20231011 Budapest Forum CEU Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely és a teljes dollárbaloldal megköszönte szerdán a Soros-egyetemen azt a támogatást, amit a különféle szervezetek dobtak nekik össze a 2022-es választási kampányra. Mint ismert, a dollárbaloldal több mint négymilliárd forintnak megfelelő támogatást kapott a tengerentúlról.

A fórumon megjelent a Biden-kormány pénzéből finanszírozott National Endowment for Democracy (NED), ami a baloldali kampányfinanszírozási jelentésekben is feltűnik, csakúgy, mint a German Marshall Fund/German Marshall Fund of the United States is. Továbbá a már jól ismert európai baloldalhoz tartozó szerveztek: Friedrich Ebert Stiftung, Heinrich Böll Stiftung. Mindemellett Soros-egyetem és a Soros-pénzből működő Political Capital neve is feltűnt.

Kendernay János, Budapest városdiplomáciai vezetője beszéde ezután arról szólt, hogy megköszönje a szponzorok támogatását. A másik társszervező Krekó Péter, a Political Capital nevezetű baloldali propagandaközpont vezetője ezután pedig egyesével felolvasta a szponzorok neveit, majd kiemelte, hogy „olyan partnereink vannak, akik valóban mesébe illő együttműködést hoztak”. Ezek a külföldi szponzorok azok, akik külföldről támogatják a dollárbaloldalt, és több mint négymilliárd forintnak megfelelő dollárt adtak nekik 2022-ben.

– Mi a liberális demokrácia egyik utolsó védőbástyái vagyunk itt, Budapesten. Metaforával talán úgy jellemezhetném legjobban, hogy ez egy sziget, amelyet tenger vesz körül. Ezt a szigetet támadják a populisták, többek között forráselvonásokkal – olvasta fel angolul előre megírt beszédét Karácsony Gergely a Közép-európai Egyetem (CEU) budapesti épületében megszervezett Budapest Fórumon.

Karácsony szerint a populistákkal szemben az lehet a megoldás, hogy kapcsolatba lépnek azokkal az emberekkel, akik az ő véleménybuborékukon kívül esnek. Fotó: Mirkó István

Budapest főpolgármestere szerint a populizmus ma különböző vélt és valós értékeket támad: a liberális demokráciát, a bevándorlókat, a kisebbségeket és a vegetáriánusokat. Mint mondta, az Európai Unió ma ambiciózus tervekkel rendelkezik a zöldátmenettel kapcsolatban, ám ez nehézségeket okoz bizonyos társadalmi csoportoknak. Ezeket a csoportokat szerinte felkeresik a populisták, és a frusztrációjukat kihasználva megakadályozzák, hogy a terv megvalósuljon. Karácsony úgy véli: a populistákkal szemben az lehet a megoldás, hogy kapcsolatba lépnek azokkal az emberekkel, akik az ő véleménybuborékukon kívül esnek. 

Egy olyan világban élünk, ahol a közösségi média a figyelmünket néhány másodpercre redukálja, az interakció pedig a lájk jel. A velünk egyet nem értőket kizárjuk a diskurzusból, s ezt próbálja ma meglovagolni a populizmus

– állapította meg. A főpolgármester úgy véli, a populistákkal az a legnagyobb gond, hogy a moralitást – amely érzést szerinte mindig meg kell, hogy előzzön egy vitát – elvetik. Hozzátette: nem tudja pontosan, Budapest hogyan tud mindezen segíteni, de az ő elképzelése szerint hidakat kell építeni. – A múltban a városok falakkal vették körül magukat, hogy megvédjék értékeiket. Ma ezeket úgy tudjuk megvédeni, ha lebontjuk a falakat és hidakat építünk. Budapest 150 évvel ezelőtt pontosan így jött létre – zárta gondolatait a főpolgármester.

Borítókép: Karácsony Gergely (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.