Karácsony szervezésében tüntettek baloldali szervezetek az Oktogonnál

A főpolgármester magvas gondolatait hallgathatták a résztvevők.

2023. 10. 23. 17:42
tüntetés
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövőért való kiállás jelszavával szervezett tüntetést ma délutánra a fővárosi önkormányzat függetlennek mondott, de a baloldalhoz köthető tanár-, diák- és érdekvédelmi szervezetek társaságában. Karácsonyék mellett a Hősök teréről az Andrássy úton át az Oktogonhoz vonult többek között a Tanítanék mozgalom, az Egységes Diákfront, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, valamint az Ujhelyi István volt szocialista EP-képviselő nevével fémjelzett Esély Közösség.

tüntetés
Fotó: Kurucz Árpád

Az Origó szerint a tüntetés kudarcba fulladt, mindössze néhány száz ember ment ki a rendezvényre a Hősök terére.

A vonulás után az Oktogonnál felállított színpadon beszédet mondott Karácsony Gergely főpolgármester, valamint a Tanítanék Mozgalom, a diákszervezetek és néhány, magát civilnek mondó baloldali szervezet képviselői. 

A Magyar Nemzet helyszíni tudósítója a Hősök terei gyülekezőn látta a bukott kormányfőjelölt, Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselőit, valamint a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció aktivistáit, de a korábbi demonstrációkon megszokott módon jelen voltak a Társaság a Szabadságjogokért képviselői is. 

A menet elindult a Hősök teréről, majd az Andrássy úton vonult az Oktogonig.

Nem okozott meglepetést, hogy a tömegben felbukkant a keresztényellenes kirohanásával nemrég a hírekbe került baloldali aktivista, Pankotai Lili is, akitől a Hír TV tudósítója, Móna Márk próbált interjút kérni, de az aktivista ezt visszautasította. Rajta kívül Ujhelyi István, valamint a házépítési botrányba keveredett Tordai Bence párbeszédes országgyűlési képviselő is tiszteletét tette a megmozduláson.

tüntetés
Fotó: Kurucz Árpád

Karácsony Gergely a demonstráción arról beszélt, hogy nem engednek 56-ból, nem engednek 89-ből, és nem engednek abból, hogy hazánk egyszer újra köztársaság legyen. A főpolgármester úgy vélekedett, hogy a köztársaságot kivették az ország nevéből és az állam működéséből is, és azt mondta, hogy ma az állam köztársaság helyett egy részvénytársaság. Továbbá szerinte ma Budapest köztársaság, és az is marad.

Karácsony Gergely azt ígérte, hogy heteken belül létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra, majd azt üzente: mindenki eldöntheti, hogy akar-e a közös sikerből részesedni, mert a köztársaság ügye a nemzet fővárosában igenis sikerre van ítélve.

A tüntetésen atrocitás érte a közmédia riporterét. Miközben a munkáját végezte – interjút igyekezett készíteni a Tanítanék Mozgalom vezetőjével –, az egyik tüntető leöntötte.

Borítókép: Tüntető a 2023. október 23-i baloldali tanártüntetésen, amelynek szervezésében a fővárosi önkormányzat is részt vett (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.