Kőkemény bűnbandákra csapott le a rendőrség, hét helyszínen kilenc drogterjesztőt sikerült őrizetbe venniük + videó

Tizenhárom hónapnyi felderítés után léptek az egyenruhások, az eredmény magáért beszél, csaknem hétszázmillió forintnyi tiltott szert és egyéb értéket foglaltak le.

2023. 10. 24. 13:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több kábítószerrel, új pszichoaktív anyaggal kereskedő bűnbandát számolt fel a rendőrség nemrégiben. A rajtaütéseket a Pest vármegyei felderítők vezényelték le, amelynek eredménye magáért beszél: összesen hét helyszínen, kilenc drogterjesztőt sikerült őrizetbe venni, és csaknem hétszázmillió forint értékben foglaltak le tiltott szereket, pénzt, ingóságokat és ingatlanokat – tájékoztatott Bodnár Zsolt rendőr alezredes. Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársa arról is beszámolt, az akciót tizenhárom hónapos felderítés előzte meg.

 

Jól menő üzlet – volt

Néhány napja, október 17-én felpörögtek az események, a felderítők mellett csaknem kétszáz – Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Készenléti Rendőrség, valamint kilenc Pest vármegyei – rendőrkapitányság munkatársainak mozgását koordinálták. – Mindenki tudta a feladatát, míg végül vezényszóra, egy időben, hét helyszínen megindult egységek percek alatt elfogták az illetékeseket, volt akit a lakásán vagy éppen egy épp aktuális drogbiznisz lebonyolítását követően. A rajtaütés után pedig a bűnügyi technikusok, kábítószerkereső kutyák vették át az irányítást – fogalmazott.

A csapat tagjai külföldről beszerzett, „kristály” néven ismert új pszichoaktív anyagot adtak tovább itthon, főként a fővárosban és Pest vármegyében. Havonta több tízkilónyi szer cserélt gazdát általuk és jutott el a fogyasztókhoz. A mostani rajtaütéskor a rendőrök több mint tíz kiló új pszichoaktív anyagot foglaltak le.

 – Az egyik tetemes adagot épp akkor szállította házhoz egy csomagküldő futár, a címzett azt már csak bilincsben és rendőrök társaságában vehette át – részletezte Bodnár Zsolt, hozzátéve, hogy Budapesten a VII., a X. és a XVIII. kerületben két címen, a XX. kerületben két címen, és a XXII. kerületben elfogott kilenc emberből hetet őrizetbe vettek, akik közül a bíróság hatukat már letartóztatta, egyikük bűnügyi felügyelet alatt áll, míg két ember szabadlábon védekezik.

Forrás: Police.hu

A rendőrség közlése szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-visszaszerzési Hivatala saját eljárásukban intézkedett a bűnös úton szerzett vagyon lefoglalásáról és zár alá vételéről. A végső összegzés szerint a 120 millió készpénz mellett nagy értékű autókat, ékszereket, műszaki cikkeket, luxusruhaneműket, aranyrudakat foglaltak le közel 110 milliós értékben, valamint a zár alá vettek életbiztosításokat, bankszámlákat, üzletrészeket, ingatlanokat 350 millió forint értékben. 

A rendőri intézkedések eredménye összesen 639 678 494 forint.

Családi vállalkozás

Nemcsak Budapesten, de Nógrád vármegyében is komoly bajban voltak a drogterjesztők, amikor a rendőrök az új pszichoaktív anyagot terjesztő bűnbandát számolták fel – vette át a szót Ponyi Gergő rendőr százados. A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársa felidézte, az ügy 2022 végén kezdődött, amikor a fogyasztóktól beszerzett információ alapján büntetőeljárás indult egy Salgótarjánban élő 23 éves férfi és szintén 23 éves párja ellen, akik bűnszövetségben új pszichoaktív anyagot árultak.  A fiatal párt idén júliusban elfogták, előállították, kihallgatták és őrizetbe vették, amelynek során több mint hetven gramm, gondosan kiporciózott és eladásra előkészített új pszichoaktív anyagot foglaltak le a nyomozók.

A nyomozás során a fiatal pár által által sikerült felderíteni és eljutni bűnbanda vezéréhez, egy gyöngyösi férfihez és annak édesanyjához, akik a megalapozott gyanú szerint 2022-ben hozták létre a bűnszövetséget. 

Az elfogásuk során a fiatal, mindössze 25 éves férfi autójában 542 gramm, a házában végzett kutatás során 202 gramm kábítószergyanús anyagot, ezenfelül pedig értékes bútorokat, járműveket és pénzt foglaltak le a nyomozók.

 

Jelenleg is zajlik a kihallgatás

Heves vármegyében is sikerült felbomlasztania a rendőröknek egy bűnszövetséget, amikor három tarnazsadányi lakost vettek őrizetbe, negyedik társuk pedig önként feladta magát. – Október 17-én összesen négy tarnazsadányi lakos otthonában tartottak házkutatást, ugyanis azt az információt kapták, hogy az elmúlt fél évben pszichoaktív anyagot árulnak a faluban és a környező településeken. A rendőrök egy 67 éves nőt, egy 27 éves és egy 25 éves férfit vettek őrizetbe, egy 24 éves férfi kihallgatása pedig jelenleg is zajlik.

A bűnügyi szakemberek kábítószergyanús fehér port, 114 darab alufóliapakettet, több mint másfél millió forintot, illetve autót, motort, elektromos rollert, továbbá gázriasztó pisztolyokat is lefoglaltak az elkövetőktől.

Gondosan csomagolt, porciózott drogokat foglaltak le a nyomozók Fotó: Dudás-Kanyog Andrea

Koordináció, kooperáció, kommunikáció

Nemzetközi és nemzeti szinten is egyre nagyobb problémát jelent a globalizációval összefüggő interneten keresztüli forgalmazás – mondta el Fülöpné Csákó Ibolya, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztályának munkatársa, aki szerint ez a kábítószerek nyomon követése terén kihívások elé állítja a rendészeti szerveket. 

A főleg Kínában előállított új pszichoaktív anyagok rekordgyorsasággal érkeznek meg Európába és hazánkba is. Az ENSZ 2023-as kábítószer-jelentése alapján több mint 1100 új anyag van világszerte a piacon. 

– Ahhoz, hogy a kábítószer-kereskedelmet megfékezzék a hatóságok, új gondolkodásmódra, szemléletváltásra van szükség, és arra, hogy a már meglévő területi szervek közötti együttműködés szorosabb legyen. A kollégáim által bemutatott eredmények mögött egy hosszú ideje tartó munka van. Nem egy vármegye munkatársainak külön-külön folytatott munkája, hanem a három vagy akár több szerv összehangolt, szinte napi gyakorisággal egyeztetett munkája – mutatott rá az alezredes.

A több mint tíz kilogramm „kristályt”, amit lefoglaltak, azt már biztos, hogy senki sem fogja elszívni vagy megenni. Biztos, hogy nem fognak őrjöngeni vagy legrosszabb esetben meghalni tőle. És ami szintén pozitívum ebben az ügyben, hogy ennek az anyagnak az eladásából senki sem fog meggazdagodni vagy tovább gazdagodni.  

– mondta.

– A bűnözők nem állnak meg az ország, illetve a vármegyehatárnál, ezért a rendőrség sem. A bemutatott ügyekben a vármegyei rendőrök folyamatosan és valós idejű kapcsolatban álltak egymással, és az akciókban egymást segítették, támogatták. Így a koordináció, kooperáció és kommunikáció hármas egységével értek el kiváló eredményt – összegezte Fülöpné Csákó Ibolya.

 

Borítókép: A rajtaütés során lefoglalt aranytömbök egyike (Fotó: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.