Óraátállítás: hamarosan itt lehet a vége?

Mutatjuk, mely közlekedési vonalakat érinti majd az átállás, illetve Gulyás Gergely arra vonatkozó válaszait is közöljük, amelyeket az óraátállítás lehetséges eltörlésével kapcsolatban mondott a szerdai Kormányinfón.

Forrás: MTI, Híradó.hu2023. 10. 28. 18:31
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 29-én kezdődik a téli időszámítás, ez pedig azt jelenti, hogy szombatról vasárnap virradóra, három órakor az órákat hajnali kettőre állítjuk vissza. Az óraigazítás néhány belföldi és nemzetközi vonatot érint, a menetrendet emiatt nem kellett módosítani. Az óraátállítás a Volánbusz több járatát is befolyásolja, de a MÁV–HÉV járatait nem.

Egyes vonatok az óraigazítás hajnalán 2 és 3 óra között megvárják az óraigazítást, és utána a téli időszámítás szerint közlekednek tovább közölte a Mávinform. Ez befolyásolja a győri, az esztergomi, a székesfehérvári, a váci, a nyíregyházi és a békéscsabai vonalat, valamint a Szeged-Hódmezővásárhely vasútvillamost is.

A Volánbusznál Érd és Diósd, Hódmezővásárhely és Szentes térségében, valamint a kiskunhalasi vonalon módosul egyes járatok közlekedése.

Budapesten az óraállítás miatt a legtöbb éjszakai járat menetrendje változatlan marad.

A nemzetközi vonatok közül külföldön éri az óraállítás többek között a brassói, a bukaresti, a müncheni és a zürichi, illetve a Kijev–Bécs járatot.

A változásokról korábbi cikkünkben részletesen beszámoltunk, amely ide kattintva érhető el.

Megszűnhet az óraátállítás?

A szerdai Kormányinfón Gulyás Gergelyt, a Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték az óraátállítás lehetséges eltörlésének témájában is. A miniszter elmondta, a nyári és téli időszámítás váltakozását egységesen lenne csak értelme eltörölni, másként külön időzónában lennénk a szomszédos országokhoz képest olvasható a Híradó.hu oldalán.

Ha ilyen döntés születne, támogatnák azt, hogy a nyári időszámítás maradjon.

Ez alapján egyértelmű, hogy a kormány a megfelelő döntés esetén hajlandó lenne véget vetni az ezzel kapcsolatos bajlódásoknak, és megszüntetné az éves átállást.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.