Soproni Tamás eddig nem hívta össze a gigabüntetésről szóló testületi ülést

A rendkívüli ülést jövő keddig kellene összehívnia Terézváros polgármesterének, de erre a meghívó a mai napig nem érkezett meg – közölte sajtótájékoztatón Kovács Balázs, a Fidesz terézvárosi szervezetének elnöke. A terézvárosi kormánypárti és független képviselők a soron kívüli ülést azért szorgalmazzák, mert a terézvárosi önkormányzat súlyos jogsértéseket követett el a Csengery utcai szakrendelő felújítása közben. A Közbeszerzési Döntőbizottság harmincmillió forintos gigabírsággal sújtotta a Soproni Tamás vezette önkormányzatot; feltehetőleg várható további pénzbüntetés is a szakrendelő körüli ügyekben.

2023. 10. 21. 15:14
null
Soproni Tamás 6. Kerület Polgármestere Sajtótájékozatató kizárolagos lakossági parkolás 20210823 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kovács Balázs, a Fidesz helyi elnöke szerint a rendkívüli testületi ülésen Soproni Tamáséknak többek közt arra is választ kell adniuk, milyen módon lesz megtérítve az okozott kár, miért hagyták figyelmen kívül a jogsértésekre való korábbi figyelmeztetéseket, miért mondtak le 35 millió forint jogszerű kötbérről, más esetben is csak a kötbér négy százalékát kérték-e el, illetve hány esetben módosították utólag a közbeszerzési szerződéseket. Mint a Magyar Nemzet beszámolt arról: Terézvárosban súlyos jogsértések történtek a Csengery utcai szakrendelő felújítása során, ennek következményeként a Közbeszerzési Hatóság harmincmillió forintos bírságot szabott ki a terézvárosi önkormányzatra. 

Több ügyben zajlik vizsgálat

Bálint György független képviselő még a hét elején kezdeményezte a rendkívüli testületi ülés összehívását, amellyel a kormánypárt is egyetértett. A rendkívüli testületi ülésen azt is vizsgálják, ki az ügy felelőse, Soproni Tamás momentumos polgármester miért hagyta figyelmen kívül a sorozatos jelzéseket. Kovács Balázs a szombaton tartott sajtótájékoztatón kijelentette: nem érkezett meg az a testületi ülésre a meghívó, amelynek kedd a határideje, tehát a hosszú hétvége utáni munkanap. 

A kormánypárti politikus arra is felhívta a figyelmet: a közbeszerzési bírsággal és kötbérrel, valamint az elvesztett európai uniós forrásokkal együtt már 118 millió forintos hátrányt okozott a dollárbaloldali vezetés a kerületieknek.

– További kár érheti a terézvárosiakat a folyamatban lévő eljárások kapcsán – húzta alá Kovács Balázs.

KOVÁCS Balázs
Kovács Balázs, a Fidesz terézvárosi elnöke Fotó: Lakatos Péter

Bálint György független képviselő kezdeményezte a rendkívüli ülés összehívását. A politikus a hét elején a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: minden kerületinek csaknem kétezer forintjába került Soproni Tamás momentumos polgármester alkalmatlansága. A Közbeszerzési Döntőbizottság megállapította, hogy a munkát elvégző vállalkozótól (Denco Kft.) a késedelme miatt 24 napi kötbért kellett volna követelni, de Soproniék csak egy nap késedelmi díjat érvényesítettek. A jogosan járó kötbér összege (37 231 248 forint) helyett így csak ennek elenyésző része (1 551 302 forint) került a hivatal kasszájába.

Felelőtlen gazdálkodás

Mint írtuk, a döntőbizottság szerint az önkormányzat a közpénzekkel való felelős gazdálkodás elvét sem megfelelően érvényesítette. Nem teljesítette jól az ellenőrzési és dokumentálási kötelezettségét, mert a vállalkozó kiválasztásánál alkalmazott környezetvédelmi előírások tényleges betartását valószínűsíthetően nem ellenőrizte és ennek eredményét nem dokumentálta. 

A független önkormányzati képviselő hangsúlyozta: többször tett fel ezzel kapcsolatban kérdéseket, többször jelezte az önkormányzatnak, Soproni Tamásnak és helyetteseinek, hogy ezek az ügyek törvénytelenül zajlanak és következményekkel járnak majd.

A harmincmilliós bírság pedig példátlan a terézvárosi önkormányzat történetében, abszolút rekordnak számít. A VI. kerületben ez már nem az első ügy, egy korábbi közbeszerzéssel kapcsolatban hárommilliós bírságot szabtak ki, és elestek ötvenmillió forintos uniós forrástól.

Borítókép: Soproni Tamás (Fotó: Bach Máté)


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.