Véget ért a hőmérséklet-korlátozás a közintézményekben

A kormány intézkedéseinek eredményeként létrejött kedvezőbb ellátási helyzetben már az általános fűtési szabályokat fogják alkalmazni.

Forrás: Növekedés.hu2023. 10. 26. 21:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatályon kívül helyezi a kormány azt a rendeletet, miszerint az állami intézmények helyiségei legfeljebb 18 Celsius-fokig fűthetők fel – közölte az Energetikai Minisztériumra hivatkozva a Növekedés.hu. Mint az a közleményből kiderült, 

a korlátozás fenntartása már nem indokolt a jelenlegi kedvezőbb ellátási helyzetben, ezért a kapcsolódó rendelkezéseket az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs javaslatával összhangban hozták meg. 

Az idei fűtési szezonban így az általános munkavédelmi szabályok alkalmazandók a helyiségek hőmérsékletére – tették hozzá.

Mint emlékezetes, tavaly a nemzetközi energiaválság okozta ellátási bizonytalanságok miatt egy kormányrendelet előírta a kormányzati és egyéb költségvetési szervek, intézmények fűtésének 18 fokig történő korlátozását. A veszélyhelyzeti szabály nem terjedt ki az egészségügyi, bentlakásos szociális és gyermekvédelmi intézményekre, bölcsődékre. A 14. életévüket be nem töltött gyermekeket is gondozó köznevelési intézményekben pedig legalább a 20 fokot el kellett érnie a léghőmérsékletnek.

Az előző fűtési szezonban a takarékossági intézkedéseknek és az enyhe időjárásnak köszönhetően negyedével csökkent a hazai gázfogyasztás az egy évvel korábbihoz képest. Áprilisban így magas szintről kezdődhetett meg a tárolók feltöltése.

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a kormány intézkedéseinek és az április óta folyamatos betárolásnak köszönhetően a hazai gáztárolók töltöttsége meghaladta a kilencven százalékot. A megfelelő felkészülés a következő télen is megalapozza a háztartások biztonságos ellátását és a gazdaság zavartalan működését.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Világgazdaság-archív/Móricz-Sabján Simon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.